Ska man slåss mot väderkvarnar?

Klimatfrågan är kanske vår viktigaste fråga. Men är det så, då måste man ju få diskutera den, då måste fakta kunna redovisas. Idag lyser både fakta och diskussionen med sin frånvaro. Jag vill ge några fragment av den faktaresistens och åsiktskorridor som upprättats i klimatfrågan.

  • I helgen hade Miljöpartiet Kongress i Örebro. Budskapet: “Tala om hur farligt flygandet är för klimatet” Men ingen sa att flyget bara står för 2 procent av CO2-utsläppen. Fakta på bordet, tack!
  • Varför inte nämna att utsläppen från våra datorer och hanteringen av dem i servrar bidrar med lika stort CO2-utsläpp som vårt flyg?
  • Publicistklubben, som enligt namnet har en stor del av landets ledande journalister som medlemmar. vägrar i brev från ordföranden Anna Hedenmo, att ta tillåta diskussioner i klimatfrågan. En åsiktskorridor ska gälla enligt henne.
  • Björn Wiman, DN:s kulturchef kan inte skriva om något annat är klimatet – alarmismen sitter i högsätet. Till och med maj-brasorna blir tecken på klimatförändringarna.
  • Klimatpolitiska Rådets  första granskningsrapport ska vara en genomlysning av den samlade politikens utformning i förhållande till klimatmålen. Det sker utan att kärnkraften tas in i bilden, trots att den står för 40 procent av Sveriges elproduktion..
  • Klimatpolitiska Rådet tar följaktligen inte upp stängningen av två av Ringhals-verken, som är negativt sett ur växthusgas-perspektiv.
  • Vår Miljöminister Isabella Lövin förnekar att FN:s IPCC:s rapport i sina scenarier räknar med en kraftig ökning av antalet kärnkraftverk. (Det är bara att läsa innantill)
  • “Klimatalarmismen är det största hotet mot välfärden” Lars Berns blogg visar att CO2 medverkar till att växtligheten kraftigt utvecklats, till förmån för oss människor.
  • Klimathotet hanteras inte bättre av diktaturer än demokratier visar Stefan Stern i en artikel i Affärsvärlden

Det finns mycket mer att säga i klimatfrågan, men vad som är viktigast nu är öppenhet. Det måste vara möjligt att med utgångspunkt från olika vetenskapliga perspektiv och åsikter ha en dialog om klimatet. Det är svårt att förstå varför klimatalarmisterna är så rädda för debatt. Håller deras vetenskaplig grund för en granskning, så blir deras position starkare.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Ska man slåss mot väderkvarnar?

  1. Samtycker att all fakta skall öppet diskuteras och olika forskningsresultat jämföras och vägas mot varandra. Idag har jämförbara fakta om sjöfarten kontra flyger kommit fram. Även hisnande siffror om vår hotade biologiska mångfald och hur många arter som håller på att försvinna gör till dagen nyheter. Min teori är att politikerna hellre fokuserar på något påtagligt som vi kan göra för att bidraga till människans omställning till ett hållbarare liv. Att vi håller på att förstöra mycket av vår livsmiljön är för mig uppenbart. Frågan vad vi kan göra för att stoppa de negativa konsekvenserna av människans framfart skall naturligtvis på ett vetenskapligt sätt kritiseras och diskuteras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.