Ska miljöskäl eller plakatpolitik styra Preem i Lysekil?

I morgon kommer Miljööverdomstolen till Lysekil. Det är Preems utbyggnad av raffinaderiet  i Lysekil som ska prövas. Domstolen ska skicka ett yttrande till regeringen som ska ha sista ordet. Det gäller en utbyggnad av kapaciteten för att framställa renare olja.

Tillfälligt kommer Preem i Lysekil öka utsläppen av koldioxid, men senast 2027 vara tillbaka på dagens nivå. Samtidigt minskar investeringen de totala miljöutsläppen i världen. Totalt så minskar således Preem de skadliga utsläppen genom att produktionen blir renare, och vi slipper köpa olja som har mer föroreningar, vilket skulle bli fallet om investeringen inte genomförs i Lysekil.

Det är underligt att en investering i Sverige, som skulle smutsa ned lite mer här tillfälligt, men som skulle ge mindre utsläpp globalt, det försöker miljöpartisterna i Sverige stoppa. Det är således inte utsläppen i sig som MP värnar, utan den svenska ankdammen. Inte undra på att MP har svårt att få sympatier bland väljarna.

Det finns ingen anledning att här gå in på alla teknikaliteter i Preems verksamhet och investering. Men kort vill jag återge några intressanta siffror, som redovisades i en debatt-artikel i Dagens Industri den 25 februari av Göran Värmby, tidigare miljöchef i Göteborg: Så här mycket effektivare är Preem jämfört med normalraffinaderiet i Europa:

  • 20 procent lägre koldioxid
  • 70 procent lägre kvävedioxid
  • 90 procent mindre svaveldioxid
  • Betydligt mindre vattenutsläpp

Sedan medför investeringen i sig 3000 byggjobb och långsiktigt knappt 400 nya jobb i produktionen framöver.

Nu ska regeringen fatta slutgiltigt beslut. Detta är något som MP i regeringen drivit igenom. I Lysekil noterar man att statsminister Stefan Löfven på besök i Lysekil för tre år sedan var positiv. Då tyckt han att det som redovisades ovan var rimligt och prisade Preems miljöambitioner. Kommer han ihåg detta nu frågar sig Kommunstyrelsens ordförande Stig Nilsson.

Isabella Lövin borde ångra sin ankdams-reaktion. Ta intryck av Per Kågesson, miljöpartisten som tidigare sa nej till kärnkraften. Nu har han ändrat sig när kärnkraften kan producera ren energi. Lövin borde säga: “Självklart att vi ska tänka på miljön. Gränserna hindrar inte farliga ämnen att spridas. Det som är renast totalt stödjer vi och vill tillstyrka Preems Lysekils-investering.”

Om detta inte sker borde Stefan Löfven läsa Dagens Industris intervju med sin efterträdare som Metall-bas Marie Nilsson. Metallchefen är väldigt kritisk mot regeringens sätt att agera. Preems investering bör tillåtas, menar hon.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.