Ska Snällhet och Mesighet styra Sverige in i framtiden?

Hade inte tänkt ha synpunkter på Liberalernas ledarval, men när Erik Ullenhag avslöjar sin Snällism, är det något av en skyldighet att säga ifrån. I allt mitt bloggande sedan 2010 har jag sett och skrivit om den svenska snällheten, mesigheten och långbänken.

Allting tar för lång tid i Sverige; utredningar, politiska beslut, tillstånd för byggande, miljöprövning och mycket annat. När sedan beslut fattas gör vi inte tillräckligt, och i efterhand beklagar vi (politikerna) att inte mer har skett. Ett talande exempel är gängkriminaliteten med skjutningar, som började i slutet på 1990-talet. Och politikerna är inte ifatt den Långbänken ännu.

Idag får Erik Ullenhags snällism och mesighet stöd från Dagens Nyheter. Tidningen menar att vara snäll är något annat än snällhet, det är en förutsättning för att kunna ställa krav. För mig verkar tidningen har tagit till sig Orwellskt Nyspråk: “Krig är fred. Slaveri är frihet. Okunnighet är styrka”

Niklas Orrenius utmärka reportage i Dagens Nyheter om IS-terrorismen ger snällheten ett ansikte, Sverige. Läs dessa oerhört intressanta artiklar! En journalistisk bragd. Detta konstaterar DN-journalisten i lördags, och hans skäms å vårt lands vägnar:

 “Det offentliga Sverige har överhuvud taget inte varit tillräckligt intresserat av de maktkamper som utspelar sig i en del svenska muslimska miljöer, mellan demokratiska och antidemokratiska krafter. Ointresset har gett terrorns rekryterare möjlighet att operera ostört.”

I går redovisade Niklas Orrenius vad svenska läkaren Nemam Ghafouri, på plats sa:

“Sveriges regering är medskyldig till IS brott”

Jag trodde i min enfald att Miljöpartiet nu hade ensamrätt till snällhet och mesighet när det gäller IS och terror. Men nu avslöjar Erik Ullenhag sig själv, och då känner åtminstone jag en skyldighet att ta bladet från munnen.

Många som läser detta säger nog till sig själva: Med Erik Ullenhag i spetsen får inte Liberalerna vara med och styra Sverige in i framtiden. Alltså gör det inte så mycket att Snällismen regerar där.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.