Ska Ukraina massakrera även de ryska Donbas-trupperna?

Det är en stor uppgift som de ukrainska styrkorna har. På en front av 50 mil, som från Strömstad till Stockholm, lite drygt ska de ukrainska styrkorna möte de ryska trupperna. Men, själv är jag övertygad om att hemmaplanen och stridsmoralen, tillsammans med en väsentligt större rörlighet och innovationsförmåga kommer att ge utdelning. Putin vinner inte.

I igår kväll sa president Zelensky:

“If we had access to all the weapons we need, which our partners have, we would have already ended this war.’ President Volodymyr Zelensky renewed calls in his nightly address that Ukraine’s partners send it the weapons it needs to defend itself against Russia, saying, “it is unfair that Ukraine is still forced to ask for what its partners have been storing for years.”

Nu skickar USA de vapen som Ukraina begärt och behöver. Snabbast med leveranserna har britterna varit. Sverige håller väl fortfarande på med en inventering i Försvarsmakten, enligt en begäran från regeringen den 28 februari.

Två stora problem har drabbat Västvärlden, som i sig är mer enad än någonsin. Denna enighet är bra, även om Tysklands beroende av rysk gas och Ungerns Orban är sand i maskineriet. Västvärlden har förstått hur fullständigt omöjlig Vladimir Putin är och hur farlig han är. Till och med Tyskland tycks ha förstått detta fullt ut nu. Västvärldens två stora problem är

  • Den stora ryska befolkningen som matas med lögner, baserade på statlig information under lång tid om USA:s, NATO:s och Ukrainas fientlighet mot Ryssland. Den har gjort att en majoritet av den ryska befolkningen stödjer Putins specialoperation eller inte vill veta hur läget i verkligheten är.
  • De många “neutrala” länderna i Asien, Afrika och Latinamerika, som inte är tillräckligt nära Europa och aggressionen i Ukraina för att reagera.

Här skulle Sverige kunna medverka till att ändra på läget, där skulle vårt lilla land göra en stor insats. Sverige skulle kunna:

  • Mobilisera EU och USA och själva att förmedla information till befolkningen i Ryssland om vad som händer i Ukraina. Här är det inte bara fråga om att komma ut med en radiosändning på ryska dagligen, utan ett helt batteri av åtgärder, där den ryska befolkningen på olika sätt behöver engageras. Det finns miljoner med budbärare, ryssar som vet och vill stoppa Putins galna krig. Detta borde bli en huvuduppgift för svenska UD, som bör ta hjälp av internationella PR-byråer. Vi har här hemma Kreab och Peje Emilsson, med sina många kontor runt om i världen. Här finns många andra  i Sverige att tala med som Prime, INGO och Westander.
  • Ett motsvarande arbete gentemot de “neutrala” ländernas politiker skulle behövas. Den svenska ambassaden/regeringen borde initiera ett arbete med hjälp av alla Västvärldens ambassader. Här skulle man kunna visa video-inspelningar av de grymheter som Ryssland uppvisar i Ukraina. Även här behöver Sverige och västvärlden ta hjälp av internationella PR-byråer.
  • Sedan borde Västvärldens utrikesdepartement regelbundet – minst en gång i veckan – kalla upp den ryska ambassadören och påtala krigsbrotten. Och be om förklaringar varför detta sker.

Sverige kan göra skillnad om vi är proaktiva. Då är vår litenhet och obundenhet en fördel att nyttja.

PS Läs Kyiv Independent om Du vill vet vad som händer. Partisk, ja, men på ett ganska sanningsenligt sätt. Redovisar att Norge idag skickar 100 luftförsvarssystem till Ukraina. Hur är det med Robot 57 som Sverige s försvarsmakt skulle inventera? Har man hittat några?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Ska Ukraina massakrera även de ryska Donbas-trupperna?

  1. Jag får ibland kopia på vad du skriver. Finns det en möjlighet att få direkt sänt från dig skulle jag uppskatta det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.