Ska vi slå undan benen på våra befintliga invandrare?

Att ökad invandring slår undan benen på de befintliga invandrarna är ett inte alltför vanligt perspektiv i debatten. Det har en ledande socialdemokrat pekat på.

Det är den socialdemokratiska Tidningen Folkbladets chefredaktör, Widar Andersson, som i lördags skrev en ledare som sätter fingerat på de som verkligen får lida av en fortsatt hög invandring: De befintliga invandrarna. “Widar Andersson: Vänder ryggen åt folket i den viktigaste frågan” Hans sätt att redovisa problematiken tycker jag är förtjänt av en vidare spridning.

Först listar Widar Andersson invandringens allvarliga spridnings-effekter. Dessa äro:

  • Gangsterkriminalitet
  • Långtidsarbetslöshet
  • Fallande skolresultat
  • Ökad polarisering
  • Oordning i folkbokföringen
  • Växande välfärdskriminalitet
  • Påfrestningar på offentlig service, som sjukvård och omsorg

Hittills i år har 68.000 personer beviljats uppehållstillstånd. Och året är långtifrån slut. Min tro att det blir som förra året, drygt 90.000. En tredjedel är anhöriginvandring. En anan tredjedel är arbetskraftsinvandringen – stor del förklädd vanlig invandring, eller som Anna Dahlberg i Expressen uppmärksammat: Brukarinvandring.

Genom den överenskommelse som S gjort med MP i regeringen (även om den är oklar) verkar gå ut på lägre krav på försörjning, fler permanenta uppehållstillstånd och kriteriet “särskilt ömmande skäl” talar för en högre invandring än hittills. Denna, av svenska folket oönskade utveckling, beror enligt Widar Andersson på att regeringen “är helt oförmögen att samla ihop sig i invandringsfrågan”. 

I våras gjorde Entreprenörskapsforum en uppmärksammad studie som visar hur lång tid det tar för de utlandsfödda att uppnå självförsörjning. I genomsnitt tar det 12-13 år innan 50 procent har uppnått en inkomst som vederbörande kan leva på (12.800 kronor). De som tror att SCB:s kriterium sysselsättning räcker ska veta att den mäts som en timme i november. (Ja, det är sant)

Nu ska tydligen SCB försöka få in självförsörjningen i sin statistik. Utmärkt. Då kan vi utgå fram fakta som är relevanta.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ska vi slå undan benen på våra befintliga invandrare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.