På årets andra dag publicerade Dagens Industri en debattartikel av Anders Borg, finansministern, som anslog en hyggligt optimistisk ton. Men stimulansåtgärder har vi inte råd med, men med skolan och infrastrukturen, som är Borgs fokus..
Från oppositionen kom också i Dagens Industri tankar om vad vi bör och kan göra. Deras finansministerkandidat Magdalena Andersson trycker mycket på skolan och ser också begränsningar i utrymmet för nya stimulanser. Varnar för underskottet i statsfinanserna i år.
Samtidigt hade DI en ledare av Torun Nilsson, som tar upp de dynamiska effekterna, som är viktigare än själva skattetrycket. Här finns saker att göra, som jobboptioner, vlll jag påstå.
Varför redovisar jag detta nu? Ett par veckor efter publiceringen? Jo, det sker med anledning av gårdagens partiledardebatt. Det kommenteras idag, den 16/1, i DN på följande sätt:
“Det finns ingen gemensam berättelse om hur Sverige kan bli bättre, inte ens ramar till en sådan berättelse”
Varför saknas framtiden och visionerna? Den förre partisekreteraren och valstrategen i Moderaterna, Per Schlingmann, skrev i en krönika i Dagens Industri i måndags:
“för väljarna handlar valet om framtiden …..utarbeta en offensiv framtidsagenda”
Jag tror Per Schlingmann har helt rätt. Framtiden, mina damer och herrar politiker, är det som bör komma i fokus. Väljarna vill ha reda på hur framtidens Sverige skall byggas. Inte bara ha fokus på dagsaktuella frågor eller fördelningsfrågor
Om man ser saken positivt kan man tänka att detta bara var en förpostfäktning och de reella framtidsfrågorna kommer senare. Någon gång måste man ju avvika fån dagens konsumtion.
Ove