Slå vakt om den svenska elektroniken, som är i världsklass

Nu har elektronikindustrin gjort sig stridsberedd. Den svenska elektroniken ligger på flera områden på världsnivå, men den placeringen är hotad. “Smartare elektroniksystem för Sverige” heter den agenda som elektronikindustrin nu driver. Elektroniken måste bli ett strategiskt innovationsområde. En självklarhet, menar industrin. En särskild grupp med samma namn som agendan har bildats. Den har en egen hemsida som är under uppbyggnad. Ordförande i arbetsgruppen är ACREO:s VD Leif Ljungqvist.

Gruppen kartlagt elektronikindustrins storlek. Det finns 3.600 elektronikföretag i Sverige med en omsättning på 153 miljarder och de sysselsätter cirka 50.000 personer. Adderar man företag där elektroniken är en helt avgörande beståndsdel i produkten, så har elektroniken en samlad omsättning på drygt 1.000 miljarder och sysselsätter mer än 300.000. En dokumentation om detta kommer senare i höst. Förhandseställning kan ske här.

Elektronikindustrins stora betydelse visas av att den ökat sin omsättning de senaste 10 åren med 66%, samtidigt som förädlingsvärdet ökat med hela 90 %. Av den svenska exporten står elektronikindustrin för 11%, eller lika mycket  som skogen.

Vad vill då elektronikindustrin uppnå? Svaret är att man vill överbrygga gapet mellan forskning och marknad. Centra för forskning och utveckling skall svara för detta. Vidare vill man få en ökad satsning på möjliggörande teknologier, Key Enabling Technologies (som jag bloggat mycket om), för att utveckla den svenska spetskompetensen. Mer EU-medel, och svenskt kompetterande stöd till denna, samt en bättre kompetensförsörjning med fortbildning ingår i Elektronikindustrins program.

Sveriges arbete i EU, och anknytningen till de stora programmen inom Horizon 2020 är viktigt. Detta underlättas säkert av att Sveriges Leif Johansson är ordförande för European Buiness Round Table, som är de 50 största industriföretagens sammanslutning i Europa. Nyligen kom EU och de större industriföretagen överens om ECSEL, med 22 miljarder euro i en gemensam långsiktig satsning. EU har också antagit en agenda för elektronik, innom ramen för flaggskeppet Digital Agenda.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.