SNS och Anders Borg överens – men också oense

Igår lanserade SNS årets Konjunkturrådsrapport, “Hur får vi råd med välfärden“. “En bra rapport. En angelägen rapport”. sa finansministern. Ett fristående socialförsäkrigssystem föreslog SNS-gruppen. “Väldigt ogenomtänkt blev Anders Borgs omdöme. En intressant diskussion följe mellan rapportförfattarna och Anders Borg, dock i gemytets tecken. Mycket i analysen var gemensamt, även om lösningen skilde sig åt.

En intressant läsning under helgen, för frågan om framtidens välfärd är angelägen att ta på allvar. Både SNS-rapporten och Anders Borgs presentation kan laddas ned här. Det är ingen tvekan om att finansieringen av vår framtida välfärd, som växer med ekonomin och de krav som utvecklingen ställer, är en avgörande fråga för framtiden

Räcker det med att den totala produktiviteten ökar? Svaret är nej, men däremot kan ökade insatser i tid och människor göra skilnad. Det var Anders Borgs huvudargument. Arbetar vi till 70, och gärna längre, så blir det större resurser. Och mindre krav på äldreomsorgen skulle jag vilja tillägga. Dessutom skulle ett större deltagande från nya grupper – invandrare och unga – kunna öka vår ekonomiska styrka. Fler kvinnor skulle, enligt Anders Borg, kunna öka BNP med hela 5 – 10 procentenheter.

Enligt Anders Borg är styrkan i den svenska modellen dels grundkonceptet, dels att vi gradvis reformerar. Se Borgs bilder om hur mycket som gjorts. Det är faktiskt en imponerande reformverksamhet. Den svenska modellen fungerar, för att den reformeras och utvecklas, formulerade Anders Borg detta.

De resurser som kan finnas i framtiden, det sk reformutrymmet, måste enligt Anders Borg gå till åtgärder som främjar tillväxten i landet. Här nämnde finansministern i första hand utbildningen, men också forskning och infrastruktur. Det är glädjande – inte minst tycker jag det – att finansministern fokuserar på tillväxtfrågorna.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.