Södertälje måste rivas upp med rötterna – inte bara de grovt kriminella

Hela Södertälje samhälle är inpyrt med kriminalitet från både den organiserade grova brottsligheten  och dess sympatisörer. Det finns ett stort antal personer som nästlat sig in i de allra flesta organ av betydelse i Södertälje. För att tjäna pengar själva om det blir tillfälle, och för att underlätta för stadens kriminella. Detta har jag trott länge, men fick det bekräftat på min resa från Oslo av en framgångsrik familj som flyttat från Södertälje pga den inpyrda kriminaliteten.

Den 2 februari i år skrev Södertälje kommuns säkerhetschef Anna Flink, statsvetaren Carina Gunnarson och polischef Max Åkerwall en artikel i Kvartal som just beskriver detta påstående: Södertälje är inpyrt med kriminalitet. Det tar en generation, enligt skribenterna, dvs 20 – 30 år att få bukt med detta.

Detta framkom mellan raderna – bara delvis – i den debattartikel som det avgående kommunalrådet i Södertälje Boel Godner skrev i Dagens Nyheter i lördags. “Södertälje fick för lite hjälp i kampen mot de kriminella”

För drygt10 år oskadliggjordes det sk Södertäljenätverket, sa man då. Många gängkriminella fängslades och lagfördes. Satt inburade in en del i sju åtta år. Sedan blev det bra påstod både poliser och kommunpolitiker.

Några år senare ropade man “faran är över”. I media gick de ansvarig i Södertälje ut och slog sig för bröstet. I mars 2015 rubricerade SVT ett inslag “Så fick vi bukt med gängvåldet“.

Så fel de hade, så mycket värre det är nu. Då var det i stort sett bara de gängkriminella som var brottsligt engagerade. Nu har det spritt sig till hela samhällskroppen. Därför är det inte fel att säga att Södertälje är inpyrt med kriminalitet. Enligt några av de ansvariga, som jag skrivit om ovan. skulle det ta 20 – 30 år att få bukt med den här utvecklingen. Om man har den horisonten kommer det i stället att vara ännu värre då. Väldigt mycket värre. Den stora kriminella miljön, vid sidan av de gängkriminella, måste elimineras nu. NU. Det får inte ta mer än ett eller två år.

Hur göra? Tillsätt en liten grupp med lämpliga experter, som inte bor i Södertälje. Med uppdraget att lysa igenom samhällsstrukturen – göra detta på heltid – och ge fortlöpande förslag till vad som behöver göras. Inte minst gäller det för denna grupp att identifiera alla infiltrerade medhjälpare till kriminella aktiviteter. Detta är en svår uppgift där kanske SÄPO behöver engageras. Eftersom detta är samhällshotande.

Dessutom behöver politikerna fatta beslut om att införa den danska modellen så att de gängkriminella kan avlägsnas från gatorna. Det räcker inte med några få år, som förra gången, och isoleringen måste vara fullständig. Så att inte de intagna kan fortsätta planera och dirigera kriminaliteten från fängelset.

Dagens nyheter har granskat ett annat kriminellt nätverk i Sollentuna. “Gänget tog över bostadshuset” var rubriken igår. Tidningen har fortsatt idag. Det illustrerar problemen.

Till sist kan jag inte låta bli att redovisa vad justitieministern Morgan Johansson sa i en tidningsintervju nyligen om brottsbekämpningen: “Är över det jag gjort”. Hur kan man vara stolt när man misslyckats så kapitalt? Finns det ingen ledning i den regering som Morgon Johansson ingår i? Som kan tala om för honom att hans uttalande passar bäst i en kommande nyårsrevy? Just nu är – klockan 10 på tisdagen – är Magdalena Andersson i Södertälje och säger enligt TV 4 “Varje skott är ett misslyckande”. Och så är den ansvarige ministern stolt!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Södertälje måste rivas upp med rötterna – inte bara de grovt kriminella

  1. Gläder mig åt att den samhällsförstörande kriminaliteten lyfts fram på det tydliga sätt som den tyvärr är förtjänt av.
    Morgan är en skamfläck som det verkar att Magdalena vill prioritera ner i framtiden.
    Kristerssons gäng har bråttom med att göra rätt saker om inte Liberalerna blir en onödig broms. Några dar ytterligare kan vi leva på hoppet att det blir nya grepp inspirerade av Danmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.