Sommarens “snackis” främjar tillväxt- och innovationspolitiken

Det är väl ingen tvekan om att Tillväxtverket varit sommarens “Snackis”. Nu börjar dock media få fokus på tillväxt. Vad gör Tillväxtverket, frågar man.  Det är inte en dag för tidigt som man börjar titta på tillväxtfrågorna. Även om vägen dit nu går via Grand Hotell, så kommer sakfrågan upp. Innovationspolitiken kommer dessutom i ordentlig fokus den 21 augusti på IVA, då ett “Innovationspolitiskt Ramverk” skall presenteras. Där medverkar bl a Marcus Wallenberg, Pontus Braunerhjelm, Magnus Henrekson och Björn O Nilsson. Boka upp Dig nu, för snart är alla platser tagna..

Själv tycker jag synd om Christina Lugnet, som varit mycket aktiv i vårt arbete på IVA med innovationspolitiken. Där var hon drivande när det gäller innovationspolitisk upphandling och hon har också varit på frågor om effektivitet. Vill Du själv se vad tillväxtverket gör så är deras hemsida här. Detta är inget försvar från min sida av myndighetens excesser. Men, det är viktigt att inte kasta ut barnet med barnvattnet. Guilt by association är ett farligt beteende.

Särskilt glädjande är regeringens (läs Anders Borg) intresse av att satsa på framtiden. Det framkom nu senast vid en pressträff med regeringen i torsdags. Detta finns bra återgivet av SvD. Det gäller att regeringen tar intryck av det “Innovationspolitiska Ramverket”, och förutsättning finns när tre statssekreterare aktivt deltar i presentationen. Helheten med ett bra regelverk och rimliga skatter, är det viktigaste.  Därtill kommer inkubatorer, science parks och industriforkningsinstitut, som är eftersatta i Sverige.En avspegling av att vi inte har ett nationellt innovationssystem.

För den som själv vill botanisera kan jag rekommentera några hemsidor : IVA (Innovation för tillväxt) RISE (instituten), SISP (inkubatorer och science parks), Entreprenörskapsforum, (ramverket). Dessutom finns Industrifonden, Innovationsbron och Almi  . Glöm dock inte Näringsbloggen eller Vinnova. Utbildningsdepartementet kan man också besöka, men saknar tyvärr den dialogform som utlovats. Jan Björklunds sommartal kan avnjutas här.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.