Spännande spaning – några intressanta seminarier

Går Sverige som en nyproducerad Tesla?

Den frågan ställer sig Entreprenörskapsforum på ett seminarium tisdagen den 8 maj. Frågan har ställts av finansminister Magdalena Andersson, men den kan ifrågasättas. BNP per capita ger en mer pessimistisk bild, ökningen inte alls varit lika stor som BNP. Därför är det viktigt att stärka den svenska konkurrenskraften och stimulera entreprenörskap. På seminariet  lanseras av en policy-sammanfattning av Svensk konkurrenskraft. Ur flera perspektiv, såväl utbildning och forskning, regioner samt ett entreprenörskaps- och innovationsperspektiv. Ett ”konkurrenskrafts-scorecard” redovisas också:

  • Hur står sig svensk konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv?
  • Hur påverkar det svenska utbildningssystemet den långsiktiga konkurrenskraften?
  • Vilka är det entreprenöriella ekosystemets påverkan på svensk konkurrenskraft?
  • Vilka regioner i Sverige är konkurrenskraftiga?

Bland de medverkande märks professor Johan Eklund, EBG:s chefsekonom Christian Ketels och Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Den 14 maj delas ut Global Award for Entrepreneurship Research 2018Det sker i Spegelsalen på Grand Hotel. Pristagare är professor Olav Sorenson, Yale School of Management. Prisutdelare är  Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Den som står för priset är Entreprenörskapsforum. Priset är  världsledande inom entreprenörskapsforskning med en prissumma på 100 000 euro.

Olav Sorensons forskning lyfter fram betydelsen av sociala nätverk. Pengar, idéer, information, influenser och kunskap är inte fritt tillgängliga för alla, utan förmedlas av sociala nätverk. Nätverk. Framgångsrikt entreprenörskap sker därför ofta sker i geografiska kluster där det lokala sociala nätverk mellan entreprenörer, riskkapitalister och andra aktörer är viktiga.

Det tredje seminariet hålls i Karlskrona torsdagen den 24 maj. “Tillväxt genom specialisering” är titeln. Underrubriken är Kunskap och försvar i en osäker värld.

Entreprenörskapsforum, BTH och Tillväxtverket, bjuder in till denna konferens för att diskutera Tillväxt genom specialisering med utgångspunkt i Blekinges starka band till försvar, säkerhetsföretag och teknologiforskningen. På konferensen behandlas:

  • Vad är smart specialisering och vilka är Blekinges möjligheter?
  • Kan Blekinge möta en osäker värld med kunskap och entreprenörskap?
  • Vilken roll har de stora kunskapsintensiva företagen för regionen och hur ser kompetensförsörjnings-behovet ut?
  • Vilken betydelse har entreprenörskap, och kluster för den regionala utvecklingen?

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.