Hemmavid talar många ned Silicon Valley. Hur ör det egentligen? Skrev en blogg tidigare på det temat. Här är “svaret”, även om inget är givet inför framtiden.
Låt oss börja med Stanford University. Det rankas idag som världens näst bästa universitet, enligt pålitliga Shanghai Rakning.
Förra året fick Stanford in 1,2 miljarder USD i donationer. Det motsvarar 22 proc ent av utgiftsbudgeten. Totalt har man Endowment, eget kapital, på 26 9 biljarder USD. Det motsvarar mer än 260 miljarder kronor.
Årsbudgeten för Stanford är på 6,5 miljarder USD, lika mycket som de svenska universiteten får i statliga anslag tillsammans, för både utbildning och forskning. Stanford har 16.000 studenter och har 2.200 professorer, sk full professors. Totalt har universitetet Stanford cirka 30.0009 anställda. Läs budgetpresentationen, intressant och överväldigande. Gäller särskilt mina läsare som är engagerad i universitetssystemet.
Det egna kapitalet är så stort att det räcker till 4 års verksamhet utan några som helst intäkter. Detta gör att universitetet kan betala sina lärare och forskare väl, och kan få de allra bästa.
Ett tecken på att utvecklingen fortsätter är nyheten från igår att Apple köpt en stor fastighet på 6000 kvm, som de nu upprustar. Det nya huvudkontoret i Cupertino är som ett rymdskepp, och kallas i folkmun “The Spaceship”. Formellt heter det Apple Park och är på hela 260.000 kvm, till en kostnad av 5 miljarder USD, med 14.200 parkeringsplatser.
Att Silicon Vally driver på utvecklingen märks när Palo Alto snart kan få obligatoriskt datavetenskap i hela skolan, med början i kindergarten. Detta till en kostnad av runt 20 miljoner årligen. Mot denna utvecklingen står dock de som vill ha mer utrymme för humaniora, men detta har nog svårt att nå framgång i dern nya teknologins huvudsäte. Facebook har sitt huvudkvarter här, i Palo Alte.
Intressant att notera är att Stanford brottas med en dragkamp mellan vänster- och höger professorer. Mycket skrivs om det, men på campus och hos studenterna samt professorerna märks lite. Det är forskning och teknikutveckling som står i fokus, samt business…
Inte mycket tyder på att Silicon Valley tappar fart. Så Sverige har all anledning att knyta an mycket mer till regionen än vad som hittills skett.