Stark saklig kritik mot regeringen – inget ledarskap i Pandemin

När Konstitutions Utskottet, KU, nu kommer med sin granskning av regeringen är det innehållet som räknas och inte om hårda ord används eller inte. Säger man som Aftonbladets kommentator Lena Mellin att det är “Lamt, tamt och långsamt” så betyder det att ledarskapet saknades. Kritiken är sakligt så hård att Mellin kallar det för “frätande” för regeringen.

KU:s sex områden där kritiken är gemensam för samtliga partier i Riksdagen:

  1. Corona-strategin
  2. Testning- och smittspårning
  3. Besöksförbud i äldreomsorgen
  4. Pandemilagen
  5. Folksamlingar
  6. Skyddsutrustning

Både Dagens Eko och SVT i Rapport och Aktuellt var sakligt skarpa med ett undantag: Radions politiske kommentator Fredrik Furtenbach grep in och sa med förståelse för regeringen att kritiken inte var så hård, eftersom den använde ett återhållsamt språk. Så om kritiken sa han “Regeringen kan leva med den”.

Coronakommissionen kom med en rapport om äldreboendet den 7 december, som kritiserade regeringen, men inte nog med detta. Den kritiserade regeringen generellt för brist på ledarskap. Det har inte omvärlden, i vart fall inte våra journalister, uppfattat. Rapporten finns här.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Stark saklig kritik mot regeringen – inget ledarskap i Pandemin

  1. Utan att vara någon vän av sittande regering finner jag KU:s och oppositionens kritik illa grundad och orättvis. Man kan inte ha en strategi på det okända utan måste – precis som ansvariga politiker, myndigheter och tjänstemän – tvärtom vara flexibel med flera sätt och vägar att ta till.

    Jag betvivlar starkt att oppositionen hade lyckats bättre! Detta är knappast någon partiskiljande valfråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.