Statens riskkapital används inte – finns på banken i stället

En ny rapport om statens engagemang för innovationer och företag  presenterades av Entreprenörskapsforum idag.“Svensk kapitalförsörjning“, skriven av docent Roger Svensson, IFT. Mer än hälften av allt statligt riskkapital ligger idag outnyttjat i finansiella placeringar, trots att behovet hos nya och små företag är stort Och där saknas också bankerna, som är i stort sett inte ger lån till mindre företag. Hur kan det vara så?

Ett svar är att det kostar lika mycket att göra en utvärdering för en satsning på en halv miljon som  en på 10 miljoner. Men en aktör som gör skillnad, som jag bloggade om nyligen, är ALMI. Enligt rapporten är det aktören som gör skillnad, som hjälper de små med både råd och lån samt till en del med riskkapital. Tyvärr tvingas ALMI nu sätta ett lånetak, vilket inte fanns tidigare. Utvärderingar av verksamheten visar dessutom att ALMI når goda resultat, betyder dubbelt upp för de företag som nyttjar ALMI jämfört med andra.

Annorlunda är det med Industrifonden, som har gjort mycket gott i sina dagar, men som låter 54 procent av sitt kapital ligga på hyllan, eller snarare i finansiella placeringar. Det var knappast därför staten startade Industrifonden. Dess ordförande Vinnovas Generaldirektör Charlotte Brogren försökte förklara varför – att hälften av det finansiella kapitalet var intecknat för framtida följdinvesteringar. Men det var det inte många som köpte, och Roger Svensson påpekade att läget har varit oförändrat i decennier. Själv har jag kritiskt uppmärksammat detta och det statliga riskkapitalet i stort i min blogg flera gånger, men inget händer.

Jo, nu kommer Saminvest efter alla utredningar sedan 2011. Där blir det ett fond i fond-system, som vi på IVA föreslog redan 2010. Som vanligt släpar de offentliga benen efter sig. Och det går inte fort nu heller, för en fungerande hemsida saknas, trots att VD Peder Hasslev tillsattes redan i oktober förra året. Då sa man att bolaget ska vara fullt ut aktivt från och med kvartal 1 2017. Så verkar det dock inte vara. Men fond i fond är något som många väntar på, inte minst jag. För då får det offentliga kapitalet privata aktörer som driver och investerar. Någots som rapportförfattaren också välkomnade.

Läs gärna rapporten vill jag säga, särskilt om Du har intresse av att se hur det statliga rikskapitalet och låneverksamheten fungerar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.