Statliga företag måste skötas väl, inte slarvas bort

“The public Wealth of Nations” är en bok som svenskarna Dag Detter och Stefan Fölser givit ut. Den har uppmärksammats mer internationellt än i Sverige. Så här skriver The Economist om boken. Här är fler internationella tidningarnas artiklar om boken. Både The Economist och Financial Times borde alla läsa, som vill slå vakt om de stora värden som ligger i våra offentliga företag. Boken leder verkligen till eftertanke. Vi har gemensamt så stora tillgångar, och denna stora tillgång ligger ofta i träda.

Här är bokens första kapitel “What can public wealth do for you?” Vill Du läsa förordet, så finns det här. Boken tar upp de otroligt stora tillgångar som världens länder äger. Det är värden som måste förvaltas, utvecklas och nyttjas, påpekar Detter och Fölster. Detta ska ske på tre sätt.

Den första är öppenhet, en förutsättning för ansvarsutkrävande. Den andra, för att uppnå ett tydligt mål, måste man veta vart man vill komma; det spelar ingen roll vilken väg du går om Du inte vet vart. Den tredje är att de statliga tillgångar, som bedöms kommersiell värdefulla, måste skyddas från politisk inblandning, för att minska korruptionen och tvinga offentliga företag att bli en del i den konkurrensutsatta ekonomin.

Viktigast är att bygga en mur runt de offentliga företagen, så att inte politikerna kan påverka och infiltrera. Detta sänder starka signaler i diskussionen kring AP-fonderna, där alla partier i våras blev överens om att dessa pensionsfonder skulle ledas av politikerna. Nu har folkpartiet hoppat av, och vad som nu händer vet få, för det är så tyst i frågan.

I somras skrev Stefan Fölster i Dagens Industri om sin bok i anslutning till diskussionen om AP-fonderna. Den artikeln är väl värd att läsa. Det finns också artiklar i Ystad Allehanda och i Dala-Demokraten, men annars verkar den svenska aptiten på en bok som fått ett stort genombrott internationellt, varit något begränsad. Beror kanske på att boken är på engelska?

Boken kan köpas här för Dig som är intresserad. Boken har en egen hemsida

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.