Stefan Löfven 2014: Vi ska knäcka de kriminella gängen men Damberg svarar om en stund

Är de kriminella gängen knäckta? Svaret är att de kriminella gängen är starkare än någonsin. För 10 år sedan hade vi ett par tusen kriminella i gängen, enligt polisens uppskattning. Idag säger polisen att det rör sig om ungefär 15.000 kriminella gängmedlemmar. Det är förvisso en stor ökning, och framför allt innebär det inte att man knäckt gängen.  Det sker nämligen en nyrekrytering fortlöpande. Varje dag.

Ett sätt att rekrytera nya gängmedlemmar är att göra det kriminella livet attraktivt. Pengar och klockor samt fina bilar är viktiga inslag. Men, det är också coolt att rappa om kriminaliteten, som Einár gjorde. Nu träder, inte minst idag, andra rappare och intygar hur dessa låtar fungerar. De glorifierar skjutningarna.

Samtidigt säger Sveriges Radio att man ska fortsätta och låta P3 och andra musikkanaler bli en kanaler för att med rappen som verktyg rekrytera nya gängmedlemmar. Nu vet dessutom alla, både mammor och pappor och deras bar, att gängrapparna är verkliga, att de beskriver vad som sker. Finns det inte något ansvar hos dessa rekryteringskanaler?

Nu skall regeringen ställas till svars för det som händer i den kriminella miljön med skjutningar, sprängningar och mord. Ved stiger då fram? Vem vill Ekot och SVT utfråga? Inte den ansvarige statsministern, utan fackminister Mikael Damberg, som har titeln polisminister.

Detta är skrivet innan Mikael Damberg behandlas med hovjournalistens mjuka och förstående frågor. Inte kan väl en regering, som bara haft ansvaret att knäcka gängen i 8 år, räkna med att ha lyckats? På så kort tid? Det är väl t o m för mycket begärt att man ska ha fått en inbromsning av gängkriminaliteten?

Nu ska vi se vad som sker i Aktuellt om en halvtimme. (Länk här för den som vill se och höra eländet)

Det blev precis så snällt, egentligen ingen utfrågning, som jag anade. Mikael Damberg fick svara precis som han ville. Nike Nylander var hovjournalisten, men det är hela redaktionen som har ansvar för att den inte gör sitt jobb.

Åtta år är inte en tillräckligt lång tid för att komma åt gängen. Trots löften om att knäcka dem. Skälet: Det är så många unga med nu, enligt Damberg. Men insatsen är “exempellös” enligt Damberg. En “revolution” påstod han. Är det någon som fattar något? Nej, jag kunde väl tro det.

Bjud in Stefan Löfven, som är Avataren som spelar statsminister. Fråga : Varför har ni inte knäckt gängen på åtta år? Ett svamlande svar kommer från Avatarens grammofon, men då säger journalisten: Stopp! Jag frågade varför ni inte har knäckt gängen på 8 år. Detta upprepar han till dess att Avataren ger ett svar på frågan. Två gånger, tre gånger eller 20 gånger om det behövs.

Statsministerns måste vara skyldig det svenska folket ett svar efter 8 års regeringsinnehav. Varför har ni inte knäckt gängen?

När svaret kommit blir den avslutande frågan: Stefan Löfven tänker ni be svenska folket om ursäkt för att ni inte hållit ert löfte?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Stefan Löfven 2014: Vi ska knäcka de kriminella gängen men Damberg svarar om en stund

 1. Regeringen har under flera år hävdat att problemet med gängkriminalitet har berott på för få poliser – ett problem skapat under den tidigare regeringen
  Nu visar det sig att:
  – Antalet poliser inte ökat på fler år – än mindre på gatorna.
  – Polisfacket går i dag ut med att utredningsresurserna är för få för att kunna utreda och klargöra de grova brott, mord mm som skett.
  Men hur kan man från regeringshåll förklara att det är först nu vi har ett hål i utredningsresurserna?
  Har man aldrig haft hela bilden om rätts-väsendets resurser klart för sig?
  Hur är det i så fall med ministrarnas kompetens rörande rättsväsendets funktion?
  Är det helt enkelt så, att fack o regering håller varandra om ryggen – facket vet ju sedan länge att av totala antalet poliser är ca 40% sysselsatta med administration och att dessa inte vill ha patrullerings-tjänst utomhus!!

  Sedan kan vi ta detta med Ygeman och en möjlig översyn av regionerna i Sverige, som “EU hittat på”. Osannolik långsam och svag argumentation.
  Torgny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.