Stefan Löfven: Inrätta ett Innovationspolitiskt Råd

Förslaget från S-ledaren Stefan Löfven om att inrätta ett Innovationspolitiskt Råd med statsministern som ordförande låter som ljuv musik i mina öron. Det är ingen tvekan om att ett sådant behövs för att Sverige skall kunna utvecklas och förnya sig. Även ett land behöver en ledning, särskilt när framtidens Sverige skall byggas. För den som vill läsa hela talet, finns det här.

DI har i en intressant ledare (som man tyvärr inte kan länka till) noterat att Löfven identifierat M:s svaga punkt; Svårigheten med innovation och konkurrenskraft. Det är kraftfullt när en tidning som DI säger att den fd Metall-basen talar med trovärdighet om näringslivets villkor. Tidningen understrykaer också budskapet att näringeslivet inte är något särintresse, utan ett intresse för hela landet.

Det som nu sker är just den intitutionella konkurrens som Sverige behöver. Socialdemokraterna utmanar Moderaterna på dess hemmaplan. Med förslag och attityder som kommer att gå hem i näringslivet och i borgerliga kretsar.

SvD:s PJ Anders Linder har en ledare idag, som också är intressant, och som jag kan länka till. Ett Innovationspolitisk Råd kan verka magert, men är det inte. Linder varnar därför regeringen från att underskatta Löfven och hans innovationspolitik. “Nonchalera Löfven på egen risk” är den sammanfattande rubriken.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.