Stefan Löfven såg inte heller de utländska klanerna komma

Idag skulle jag bloggat om något positivt, om Life Science-industrin 2020, men det kommer senare i veckan. Kan inte låta bli att “rapportera” från den presskonferens som Stefan Löfven och Annie Lööf höll tillsammans idag om satsningar på välfärden. Det blev i stället ett strålkastarsken på Stefan Löfvens oförmåga att hantera gängkriminaliteten. Det verkade tom som om den pressansvarige gick in och stoppade presskonferensen i förtid, när allt började handla om gängen och klanerna. Stefan Löfven var inte beredd på att frågorna skulle komma.

Inte heller såg Stefan Löfven de utländska klanerna komma, för det var först i lördags, när Mats Löfving intervjuades , som Löfven fick reda på detta, sa han själv. Vår statsminister är inte informerad om att ett 40-tal utländska klaner har kommit till Sverige enbart för att begå brott. De vill inte låta sig integreras. Deras barn undervisas att bli kriminella.

Annie Lööf däremot sa sig ha känt till detta – de utländska kriminella klanerna – sedan några år. Hon har även gjort ett besök på ett ställe där en klan regerar. Och jag fick uppfattningen att hon syftade på Angered i Göteborg. Då frågar jag mig vilka slutsatser Annie Lööf drog efter det besöket. Allt tyder ju på att klanen Ali Kahn i Angered växt till sig och mår väl med sin stora kriminalitet. Helt ostörd verkar det som, om man får tro “Familjen”. Frågan är varför ingenting händer. Och det finns 40 sådana här klaner, och de är identifierade.

Stefan Löfven verkade belåten med det som sker och är på gång. “Gängen ska knäckas” sa han vid presskonferensen. Det ör ett gift som ska ut ur samhället, sa Löfven vidare.  Men hur, framgick inte. Och då händer ingenting.

Idag uppmärksammar PM Nilsson gängkriminaliteten i en ledare: “Polisen behöver hjälp”

Stefan Löfven borde läsa sitt eget husorgan, Aftonbladet, som igår skrev en ledare med rubriken “Sluta svär & börja lyssna, Stefan Löfven” Så kan vi bekämpa gängvåldet.

Andra åtgärder mot gängkriminaliteten, bland annat stopp för advokater som blir en del i de kriminella nätverken, finns en blogg. blogg här.

PS Oj, oj oj, nu har journalisterna vaknat. Det räcker inte att alla vet hur bedrövligt det är med gängkriminaliteten, och att polisen inte kommer åt dem. Och inte politiken heller. Det ska tydligen till att först Rikspolischefen uttalar sig med viss skärpa. Sedan att vice rikspolischefen påpekar hur kriminella klaner kommer hit för att tjäna pengar på brottslighet, utan att låta sig integreras. Nu kanske hovjournalisten Hans Olsson, DN, vågar fråga Stefan Löfven om gängen nästa gång han får en möjlighet.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Stefan Löfven såg inte heller de utländska klanerna komma

 1. Det är märkligt att Mats Löfvings tydliga besked om verkligheten med de 40 familjerna kommer att öppna upp till en ärligare debatt. De som tidigare misstänkt hur det ligger till kan nu delta i debatten utan att bli stämplade som rasister.
  Fakta kommer att få högre status och PK kommer i ökad omfattning anses som de naivas skönmålning av en verklighet de tidigare inte vågart förstå att den undergräver vår framtid

 2. Det finns bara en väg ut och det är över landsgränsen av hela släkten. Tyvärr vaknar då svensk press med ryggmärgen och lyfter fram några förskrämda barn som det är synd om och därmed kan ingen utvisas! Sedan få de som utvisas stanna för det kan vara farligt att åka till ett annat land. Alla stackars barn som skulle kunna må bra om de slapp gängterror förtiger man. Alla som fortsätter att terroriseras förtiger man – åter till ruta ett.

 3. Man kan önska mycket i fråga om utvisning.. Det lär inte vara en särskilt framkomlig väg utan andra åtgärder.
  Jag tror mer på “Södertäljemodellen”.. Högsta polischefen i Göteborg säger samma sak i dag.
  Samarbete över alla myndighetsgränser. Socialarbetare ska sitta hos polisen. Polisen ska utöva hårt tryck mot gängen och individer där.
  Ungdomsrabatten måste tas bort. Har vi så kvalificerade brottslingar, som är tonåringar, ska de också få ordentliga straff.
  Var är samarbetet föräldrar – skola? Många av de här kriminella ska väl vara i skolan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.