Stimulerande Reformbarometer publicerad

I mars kom “Reform Barometern“, med tillägget “Våren 2016”. Reformera för att prestera, säger man också.  Det är en mycket intressant läsning, som jag verkligen kan rekommendera. Allt verkar så lätt och självklart, åtminstone för den som har siktet inställt på en ekonomisk tillväxt. Det är Business Europe som publicerat rapporten, en sammanslutning av näringslivsorganisationer, för Sveriges del Svenskt Näringsliv. För femte året i rad.

Hur ser läget ut? Rapporten gör en jämförelse med USA och Japan.

  • Den totala skattebördan i EU är 50% högre än i USA och 25% högre än i Japan
  • Skattebördan på arbete i EU är nästan 40% högre än både i USA och i Japan
  • I EU får 45% av de vuxna över 25 år vidareutbildning, jämfört med 60% i USA
  • Energipriserna är 2,5 gånger högre i EU än i USA

Receptet för EU är följande:

  1. En ny (verklig) “Single Market Strategi”, vilket skulle kunna ge stor ekonomisk tillväxt
  2. Genomför också en “Capital Markets Union”, som gör transaktioner lättare i EU
  3. En “Energy Market Union”, som förbilligar och effektiviserar energiförbrukningen
  4. Lätta på det komplicerade regelverket, mindre och bättre regler i EU

Rapporten innehåller väldigt mycket mer, men allt får inte plats i ett blogginlägg. Därtill kommer konkreta förslag för alla EU:s medlemsländer, inklusive Sverige. Låt oss se på vad vårt land rekommenderas, och vad som skett under senare tid, enligt rapporten.

  1. Svenska regeringens reformprogram från våren 2015 välkomnas. Men genomförandet går åt motsatt håll. Inget har gjorts som reducerar arbetslösheten och den ekonomiska politiken drabbar konkurrenskraften negativt.
  2. EU-kommissionens rekommendationer till Sverige är relevanta. Särskilt att göra arbetsmarknaden mer flexibel med lägre ingångslöner samt förbättra bostadsmarknaden
  3. EU-kommissionen noterar att Sverige inte på ett tillfredställande sätt genomfört 2014 års rekommendationer. En del förändringar går åt motsatt håll, bland annat ökade offentliga utgifter och höjning av marginalskatten.
  4. EU-kommissionens förslag att minska obalanserna i ekonomin har inte följts ordentligt, hushållens skuldsättning. Därtill har exporten förlorat i betydelse sedan 2006.

Rapporten är inte nådig mot Sverige. Den anger prioriterade reformer, fem områden:

  • Förbättrad effektivitet i offentlig sektor (Finns inte på regeringens agenda)
  • Skattereform (Finns inte heller på regeringens agenda)
  • Reformering av sympatikonflikter (Ej på agendan)
  • Ökad affärsdynamik (Finns ej på agendan)
  • Förbättrad matchning på arbetsmarknaden (Finns inte heller på regeringens agenda)

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.