Svensk konkurrenskraft i fokus

Det är lätt att de dagsaktuella frågorna tar över. Det är hela tiden aktuella frågor som skymmer de viktiga, långsiktiga. Nu tänker jag på frågor om Sveriges långsiktiga konkurrenskraft, som är avgörande för vårt lands välfärd. Vi kan driva vilken aggressiv fördelningspolitik som helst, om det inte finns något att fördela, det blir inte bättre utan troligen sämre.

Nu är det ett par seminarier med framtiden i fokus som jag vill lyfta.

Först ut är ingenjörsakademin, IVA, som har ett seminarium om “Global konkurrenskraft och kreativa miljöer”. Det går av stqpeln onsdagen den 22 november, tidig kväll. Så här beskriv frågan;

Ett konkurrenskraftigt Sverige kräver kreativitet och nytänkande. Vad krävs av de framtida miljöerna som kan stimulera detta? Samverkan kommer att vara centralt. Är detta ett område där Sverige har speciella fördelar?

Det finns platser kvar när jag skriver detta.

Dagen efter har Entreprenörskapsforum et seminarium, “Swedish Economic Forum 2017: Svensk konkurrenskraft”. Torsdagen den 23 november på eftermiddagen. Även här finns fortfarande platser kvar. En lång och innehållsrik rapport presenteras.

 I rapporten redovisas ekonomisk-politiska möjligheter och utmaningar för det svenska näringslivets långsiktiga konkurrenskraft. Utbildning och forskning, regioner från ett entreprenörskaps- och innovationsperspektiv.

  • Är Sverige och svenska företag konkurrenskraftiga?
  • I en kunskapsdriven ekonomi måste man lära av de bästa.
  • Det entreprenöriella ekosystemet: grundskola, bostäder, infrastruktur, forskning – utveckling och attraktionskraft.

Dessa två seminarier lyfter blicken över dagens akuta problem. Angeläget.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.