Det är lätt att de dagsaktuella frågorna tar över. Det är hela tiden aktuella frågor som skymmer de viktiga, långsiktiga. Nu tänker jag på frågor om Sveriges långsiktiga konkurrenskraft, som är avgörande för vårt lands välfärd. Vi kan driva vilken aggressiv fördelningspolitik som helst, om det inte finns något att fördela, det blir inte bättre utan troligen sämre.
Nu är det ett par seminarier med framtiden i fokus som jag vill lyfta.
Först ut är ingenjörsakademin, IVA, som har ett seminarium om “Global konkurrenskraft och kreativa miljöer”. Det går av stqpeln onsdagen den 22 november, tidig kväll. Så här beskriv frågan;
Ett konkurrenskraftigt Sverige kräver kreativitet och nytänkande. Vad krävs av de framtida miljöerna som kan stimulera detta? Samverkan kommer att vara centralt. Är detta ett område där Sverige har speciella fördelar?
Det finns platser kvar när jag skriver detta.
Dagen efter har Entreprenörskapsforum et seminarium, “Swedish Economic Forum 2017: Svensk konkurrenskraft”. Torsdagen den 23 november på eftermiddagen. Även här finns fortfarande platser kvar. En lång och innehållsrik rapport presenteras.
I rapporten redovisas ekonomisk-politiska möjligheter och utmaningar för det svenska näringslivets långsiktiga konkurrenskraft. Utbildning och forskning, regioner från ett entreprenörskaps- och innovationsperspektiv.
- Är Sverige och svenska företag konkurrenskraftiga?
- I en kunskapsdriven ekonomi måste man lära av de bästa.
- Det entreprenöriella ekosystemet: grundskola, bostäder, infrastruktur, forskning – utveckling och attraktionskraft.
Dessa två seminarier lyfter blicken över dagens akuta problem. Angeläget.