Sverige behöver ett digitalt omtag – 5G först nu, trots löften

Publicerat 11 september 2023

I en rapport i somras konstaterar Teknikföretagen och organisationen TechSverige att vi måste göra ett totalt digitalt omtag. Det nya mobilnätet 5G behövs för att Sverige ska utvecklas. Rapporten “Miljarder skäl för 5G” talar klarspråk vad gäller behovet av det nya mobilnätverket, och påpekar att Sverige tyvärr ligger långt efter. Där stannar man i sin vänlighet.

Men, här är man alldeles för snäll. För Sverige ligger långt efter på 5G-området, trots löfte från Sveriges statsminister att vi skulle ligga i framkant. Men det löftet svek Stefan Löfven utan att blinka. Ingen journalist har någonsin frågat Löfven om varför han i flera år fördröjde införandet av 5G i vårt land. Mer än underligt.

Så är det tråkiga läget idag. Så har Sverige blivit akterseglad. På grund av bristande politisk ledning. Nu har de stora mobilföretagen satt igång med att bygga ut 5G-nätet. Efter tilldelning av frekvenser. Bra, men läs bloggen så ser Du vad som hänt, eller snarare inte hänt. Trots löfte. Se också hur ansvariga i Ericsson och Telia m fl reagerade för tre år sedan.

Nu tvingas vi gilla läget, och verkligen göra som teknikorganisationerna säger. Enligt rapporten,“Miljarder skäl”, så skulle ett utnyttjande ge Sverige 126 miljarder i BNP-ökning, eller hela två procentenheter årligen, även om allt inte kommer direkt. Det hade inte varit dumt att ha sådana intäkter redan tidigare. Då hade Sverige kanske inte längre varit EU:s sämsta land vad gäller ekonomisk utveckling, som vi varit sedan 2017.

Nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla, som Karl Gerhard sjunger. Det finns all anledning för politikerna att nu att engagera sig så att 5G-nätverket verkligen utvecklas.

Vad kan då 5G-nätverket medverka till? Rapporten ger svar:

  1. Tillverkningsindustrin kan få effektiva produktionsprocesser
  2. Vår och omsorg effektivare flöden och tjänster
  3. Smarta infrastrukturer med optimering och färre avbrott

Politikerna kan med olika insatser medverka till den här utvecklingen

Det är inte bara rapporten som synts, två företrädare för organisationerna har skrivit i Dagens Industri: “Bäst på bredband räcker inte – nu krävs ett digitalt omtag”. Det är Teknikföretagens Klas Wåhlberg och TechSveriges Åsa Zetterberg som skriver. Du ska kunna läsa artikeln via länken här, det ska inte vara bakom en betalvägg.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.