Sverige hänger med i forskningen

Det är klart positiva siffror som SCB redovisade igår om svensk forskning. Det är preliminära siffror, men kommer säkert att stå sig i huvudsak, “Forskning och utveckling (FoU) i Sverige“. Uppgifterna gäller helåret 2015.

Mest glädjande är att den privata sektorns FoU med 6 miljarder till förra året 95 miljarder. Det bryter en nedåtgående trend som varat under många år. En ökning med fem procent, vilket är lite större ökning relativt sätt än vad Universitets och högskolesektorn kan redovisa. OBS förra måntingen skedde 2013

Forskningssatsningarna i Universitet och högskole-sektorn ökade förra året från 35 till 37 miljarder, under de senaste två åren. Främst är det dock privata forskningsstiftelser, och till en del Vetenskapsrådet, som står för ökningen av universitetsforskningen.

Av den privata forskningen sker drygt 70 procent i den varuproducerande sektorn. Uppdelningen på varor och tjänster är dock mindre relevant idag än tidigare, då produktion och tjänster går i varandra.

Antalet forskare i privat sektor ökade från 56.000 till 59.000 förra året. Därav var 76 procent män och 24% kvinnor. I Universitetssektorn är antalet forskare konstant, var 20.000 både år 2013 och 2015.

Däremot har den rent offentliga forskningen (ej UoH) minskat något, med 80 miljoner över två år. Den ligger nu på cirka fem miljarder årligen.

Här är SCB fullständiga rapport på 10-talet sidor, för Dig som vill tränga djupare in i materialet.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.