Sverige har försummat sina egna medborgare

I mitten på mars började olika länder ta hem sina medborgare från länder där det var svårt att komma hem. Sverige gick ut med en deklaration – via UD – den 14  mars och avrådde från alla icke nödvändiga utlandsresor.

Vad gjorde Sverige då med sina medborgare? Jo, utrikesminister Ann Linde säger den 20 mars : Vi tar inte hem våra medborgare. Eller för att vara exakt i Aftonbladet den dagen:

Inga planer på att flyga hem svenskar

Tidigare i veckan uppgav Ann Linde till SVT Nyheter att någon evakuering likt situationen i Wuhan tidigare i år är inte aktuell i nuläget, en bedömning som UD vidhåller. UD planerar inte någon assisterad utresa för svenskar som blivit strandade utomlands.

Andra länder gör tvärtom. De hjälper sina medborgare. Sedan går det några veckor, samtidigt som det blir allt svårare att ta sig hem till Sverige. Regeringen avsätter 10 miljoner för att ta hem svenskar. Hade man gjort detta direkt, i stället för att peka finger till de som blivit strandsatta: Ni får klara er själva, så hade alt gått snabbare, smidigare och billigare. Och Sverige hade, som de flesta andra länder tagit hand om sina egna medborgare.

I lördags intervjuades utrikesminister Ann Linde om läget. Hon berättade om att många flugits  hem och så fortsatte hon:

 “Nu har vi bara Gambia kvar där vi inte har fått hem svenskar.”

Detta var inte sant. Det torde vara 1000 – 1500 svenska som vill hem till sitt land. Så därför undrar Dagens Nyheter idag i en intervju med Ann Lindes pressekreterare hur utrikesministern kan ge sådan felaktiga uppgifter, som att det bara återstår svenskar i Gambia. Då konstaterar DN att andra svenska reagerat och alltså påtalat att detta inte stämmer. Och pressekreteraren skyller på att Gambia var den sista svåra platsen att ordna en resa ifrån. Totalt har svenska kunnat komma hem med 17 plan som UD ordnat, men samtidigt har andra länder stått för hela 350 flygningar där svenskar ska ha kunnat “lifta”.

Inte får man något gott intryck av UD. Det antyder en nonchalans, för det kan väl inte vara en längtan efter att tillfredsställa långbänken? så här hjälpsamma var svenska UD när andra länder hjälpte sina medborgare. Läs och skratta över Långbänken som regerade i två månader.

PS Idag intervjuades MSB:s generaldirektör Dan Eliasson om Sverige varit tillräckligt snabb. Det är ingen rolig lyssning. Och som vanligt är Hov-reporten mycket förstående, och ställer inte de skarpa frågorna. Detta är den nya artighetsjournalistiken, för att citera PM Nilsson i Dagens Industri. detta har drabbat medborgarna i Sverige också. de på äldreboenden.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.