Sverige har inte råd att skatta sönder framtiden

Dagens Debattartikel i Dagens Industri har ett otroligt viktigt budskap. “Djupt oroande signaler från finansministern,” Det är VD:n för Svenskt Näringsliv, Jan-Olof Jacke som påpekar:

 “Ska vårt välstånd öka, resurserna till välfärden, klimatomställningen och infrastrukturen stärkas krävs det företag som växer, exporterar och tjänar pengar.”

Detta borde egentlige vår statsminister sagt. När Stefan Löfven blev partiledare i S uttalade han i en stor debattartikel i Dagens Nyheter att en framtida S-regering skulle arbeta fram en “Affärsplan Sverige i samförstånd med landets företagare”. Nu blev Stefan Löfven statsminister, men fortfarande väntar vi på den Svenska Affärsplanen i samarbete med näringslivet.

I Svenskt Näringslivs betydelsefulla artikel skriver Jan-Olof Jacke vidare:

“Det är i företagen som jobben behöver komma för att självförsörjningen ska kunna öka och fler på allvar ska komma in i vårt samhälle. Då behöver kompetensförsörjning, utbildningssystem och arbetsmarknad fungera. Först då kan den arbetskraft som finns ges chansen att komma i arbete”.

Argumentationen från Jan-Olof Jacke är blytung. För varje individ som kommer i självförsörjning stärks de offentliga finanserna med 340.000 kronor. Entreprenörskatten (3:12-reglerna) omfattar 450.000 företag med 1,5 miljoner anställda. De signaler om ökade skatter som nu hörs skadar investeringsviljan.

Sedan påpekar Jacke i sin artikel att landets företagare med oro ser fram emot att valet 2022 riskerar att handla om hur skatterna på företagandet och investeringar ska kunna höjas. Redan idag märks en oro i näringslivet för detta. Konklusionen är:

“Vi har inte råd att skatta sönder framtiden” 

Detta är ett budskap som tunga företrädare från näringslivet behöver framföra på bred front. Både i media, men också vid möten med de ansvariga politikerna. Även allmänheten behöver förstå vad som gäller. Här är näringslivets företrädare betydelsefulla och väldigt trovärdiga.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.