Sverige har också “den nya oljan”. Hur lång tid ska det ta att starta utvinningen?

“Det här är den nya oljan”, så sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för några dagar sedan apropå en gruva som ska öppnas i Portugal för brytning av litium. Med i bilden är det svenska företaget Norrhvolt.

Litium-produktionen i världen står till 56 procent Kina för. Detta är ohållbart om elektrifieringen ska utvecklas och batterier i stor skala byggas. EU kan inte, och allra minst Sverige, vara beroende av metaller från Kina. Vi måste “de-riska” beroendet av just Kina. Vi har också litium som skulle kunna brytas.

Dagens Industri började skriva om detta i nutid, ovanstående kan läsas i Di av den 13 augusti. “Gruvor ska bryta beroendet av Kina” Likaså kan man läsa där om motståndet, som alltid verkar finnas när en gruva ska öppnas.

Här i Sverige har vi inte bara litium och uran, utan också de oerhört viktiga sällsynta jordartsmetaller, som är 17 till antalet. LKAB kunde i början på året redovisa att man sitter på den “överlägset största fyndigheten i Europa.” EU-kommissionen som var på plats i Kiruna blev väldigt positivt överraskade. Så även näringsminister Ebba Busch, som visat upp ett stöd för LKAB. Det kan behövas – från hela regeringen – för även uppe i norr är motståndet mot gruvbrytning stort.

Analysfirman Eurasia tror inte att gruvbrytningen kommer tillstånd. “Ring när spaden sätts i marken” utropar man och noterar följande problem:

  • Tidskrävande tillståndsprocesser
  • Lokalt motstånd (inte minst samerna)
  • Energiförsörjningen
  • Infrastruktur (malmbanan, som har problem redan)
  • Raffinaderikapacitet

Men man kanske inte behöver börja med gruvbrytningen, utan det finns bortsorterat avfall, som kan användas. “Sitter redan på jätteresurser” som Dagens Industri rubricerar en ny artikel i ämnet.

När det gäller ny gruvbrytning, både för kritiska metaller som litium och uran samt för de särskilda jordartsmetaller behöver regeringen tillsätta en aktionsgrupp. Ingen utredning för guds skull, för då blir det bara en fördröjning och Långbänken får regera vidare. De ansvariga statsråden bör bilda en liten “stödgrupp” som kan engagera sig i det som behöver ske politiskt.

För Dig som vill se hur illa råvaruförsörjningen är för de kritiska metallerna kobolt, koppar, litium och nickel kan rekommenderas en stor artikel i Financial Times. “The new commodity superpowers“, som fanns i tidningen den 9 augusti. Om de sällsynta jordartsmetallerna kan Du läsa i bloggen.

Sverige bör återtaga sin position som en framträdande gruvnation!

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Sverige har också “den nya oljan”. Hur lång tid ska det ta att starta utvinningen?

  1. Håkan,
    Tack för alla intressanta inlägg!
    Sverige måste återta lednongströjan som gruvnation utan en massa onödig byråkrati.

  2. Håller med till 110%.
    Vi måste hålla grytan kokande i detta ämne så trädkramare o miljäakivisterna inte får dominera i den allmänna debatten o hela vänsterpresidenten som stora supporters.
    Tack för din blogg!
    Solveig Staffas

  3. Det heter fortfarande “sällsynta jordartsmetaller” och inte “särskilda” som står i slutet av inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.