Sverige har Regelråd till namnet men inte till gagnet

Idag uppmärksammas den skenande regelbördan för landets företag. OECD medverkar vid ett seminarium som Näringslivets Regelnämnd, NRR, anordnar. Där medverkar också näringsminister Ibrahim Baylan.

OECD kom i höstas med årsrapport om regelutvecklingen i OECD-länderna. Sverige går bakåt, har sämre regelverk än genomsnittet i våra jämförbara länder. Och Sverige blir sämre, inte bättre över tid. Ligger under medel, enligt OECD. Nu ska näringsminister Ibrahim Baylan deltaga i eftermiddag också, och jag har stora förhoppningar på honom. Han borde förstå att Sverige måste ha ett Regelråd med uppgift att minska regelbördan för de svenska företagen.

Så till det svenska Regelrådet, som knappt existerar. Ligger i en byrålåda på Tillväxtverket. Gör sig inte hörd, och dess rapporter uppmärksammar inte media, om de ens får reda på dem. För min del har jag bloggat om detta sedan 2015, “Regler är viktiga – men lagstiftaren bryr sig inte”.

“Regelkrånglet blir allt krångligare” kunde jag notera i bloggen i februari 2016.

“Det finns ett Regelråd i Sverige, som ingen känner till”, berättade bloggen om i mars 2017. Där finns en länk till en blogg om att regelverket drabbar de svenska företagen allt hårdare.

När regeringsbildningen pågick i höstas gjorde jag ett blogginlägg, ja flera, om sakfrågorna. “En viktig sakfråga för regeringen: Kampen mot regelkrånglet” Där fångade bloggen upp vad OECD skrivit i sin årsrapport för 2018, som kom redan i höstas, men uppmärksammas idag.

I Dagens Industri skriver ett 20-tal företrädare för det svenska näringslivet “Den ökande regelbördan är ett hot mot företagen”. Bara under de senaste fem åren har regelkostnaden för näringslivet ökat med sex miljarder. (Nivåhöjning) Konsekvensutredningar håller låg kvalitet. Nu har NRR arbetat fram 72 konkreta regelförbättringar, som ska minska regelbördan i företagen.

Nu får vi se om regeringen är på företagens sida eller byråkratins, som hela tiden vill ha mer och mer regler. De lever ju på reglerna. Helst många och krångliga. Vad säger Centerpartiet, som tidigare gått i bräschen för regelförändringar? (Även om de inte lyckats så väl)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.