Först läget i landet: För en månad sedan undvek Sydafrika att bli nedgraderat av Moody´s till skräpstatus, något som skulle ha kunnat ske. Men kreditvärderingsinsitutet förverkligade inte sin varning, som man utfärdat. Utan gick på en stabil bedömning. Detta med hänvisning till den nye presidentens ekonomiska politik, Detta besked är ett mycket gott tecken för Cyril Ramaphosa och landets invånare. Fitch Ratings, som har Sydafrika på skräplistan kommer nog ändra sig. Så även Standard & Poor´s.
I tisdags publicerade Financial Times en sk “BIG READ” om Cyril Ramaphosa. Den är verkligen läsvärd för alla som vill få en insikt i hur landet utvecklas, och hur presidenten tänker. Han har bytt ut 21 av 36 ministrar i sin regering. Vidare arbetar han intensivt för att öka investeringarna i Sydafrika. Han har en idé om att få en “Bok” med projekt motsvarande 100 miljarder USD. Ekonomin, som tidigare stått och stampat, räknar bedömare kan öka med mellan 2 och 4 procent. En bedömning av Sydafrikas ekonomiska frihet är intressant.
Den svåra frågan är hur landets svarta befolkning ska få mer jordbruksmark utan att ge de nuvarande ägarna ersättning, alltså en konfiskering. Något som ANC:s kongress beslutade i vintras. Om inte Ramaphosa accepterat detta på ANC-kongressen i december hade han inte varit president idag. Nu måste Cyril Ramaphosa använda all sin erkänt goda förhandlingsförmåga, och lite till. Men jag tror att han lyckas. Samtidigt ska han få de framgångsrika jordbrukarna, som oftast är vita, att hjälpa de svarta, där många inte lyckas.
Nu över till Sverige, eller Sverige i Sydafrika. Nåddes i tisdag av en rapport från Business Sweden i Sydafrika, signerad Svenska Ambassaden Ramaphosa har angivit digitaliseringen som en av de viktigaste frågorna för landets framtida ekonomi. Som en följd ordnade vår Ambassad en workshop i början på mars kring digitaliserings-ledd småföretagsutveckling. Det svenska företaget Universal Avenue medverkade tillsammans med dess samarbetsparter det sydafrikanska tech-nätverket Geekulcha. Ett evenemang som inte bara var en engångsföreteelse, utan pekar framåt.
Senare i mars presenterades det inledda samarbetet med Sverige i det Sydafrikanska parlamentet. därefter tog den svenska Ambassadören Cecilia Julin initiativ till ett nytt möte i digitaliseringens tecken, tillsammans med det Sydafrikanska ICT-departementet (regeringen) för intresserade företag. Därefter följde en arbetslunch med bland annat Ericsson. I rapporten från ambassaden noteras att samarbeta med regeringen nu är lättare, för transparensen har ökat (korruptionen minskat).
Sydafrika ska nu tillsätta en Digitaliserings-kommission, efter svensk modell. Bland svenska företag som nu är i loopen kan, förutom Ericsson, också namnas SKF, Securitas och Spotify. Nu finns en gigantisk provkarta på vad Sverige kan göra i Sydafrika, landets med 56 miljoner invånare, och som vårt land har haft goda förbindelser med under lång tid. Och Sydafrika kommer dessutom att bli en förebild framöver för de andra 53 Afrikanska länderna.
Nämnas bör också att Sydafrika för första gången ska arrangera Internationella Teleunionens årsmöte, som kommer att hållas i september i Durban. Sydafrika vill gärna ha ett svenskt engagemang, något som skulle bli en utmärkt plattform för att sprida svenska företags möjligheter på digitaliseringens område. Tror jag.
Sommaren blir en utmärkt tidpunkt för Stefan Löfven att göra en resa till Sydafrika, med ett resesällskap bestående av svenska företagare inom många sektorer.