Det räcker inte att Sverige rent allmänt är bra på digitalisering, om vi inte kraftsamlar, samverkar och ser till helheten. Så skulle OECD:s analys kunna sammanfattas. Det var i somras som OECD-rapporten kom, på beställning av den svenska regeringen. “Going Digital, in Sweden”. Tyvärr har denna studie inte lett till något konkret, ännu. Så en uppmaning till politikerna måste vara: Höj blicken, ta fatt i de viktiga sakfrågorna!.
Att Sverige inte är helt tillfreds med sig självt på digitalisringens område visar följande axplock:
- “Googlechef varnar: Sverige hänger inte med i digitaliseringen“, SvD nyårsafton 2018
- SKL:s Välfärdsråd: “Ska vi klara framtidens välfärd måste vi digitalisera” Dagens Samhälle 7 februari 2019
- Svenskt Näringsliv: “Sverige driver inte digitaliseringen”, 6 december 2018
- Debattörer: “Digitalt lyft ett måste för svensk välfärd“, SvD 2 januari 2019
Den ansvarige på OECD för studien, Andrew Wyckoff sa i en intervju med Computer Swden i somras:
- Framför allt handlar det om brist på koordination
-
Det skulle behöva finnas ett starkare maktcenter i regeringen som kan börja dirigera orkestern på allvar.
Vad hände i regeringen Löfven I? Efter ett par års arbete, där flera externa intressenter var involverade, bland andra Ericsson, rann allt ut i sanden. Den samordning som skulle ske under statsministerns ledning genomfördes inte. Den som skulle ansvarat för detta arbete, samordnaren – The Digital Officer – kapades av dåvarande digitaliserings-ministern Peter Eriksson
Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, lyfte återigen frågan om ett digitalt samordningskansli i en debattartikel i Dagens Industri den 28 januari i år. De föreslog att samordningen skulle ske på infrastrukturdepartementet, vilket skulle vara olyckligt. En samordning mellan departementen måste ligga under statsministern, annars fungerar det inte. Men IVA var så kokt så man markerade att det viktigaste var att få till en samordning, så frågan om placering är underordnad.
Det ska sägas att en digitaliseringsmyndighet, DIGG, startade i Sundsvall i höstas, med uppgift att hjälpa offentliga sektorn. Men, det första man fick göra var att inrätta ett filialkonor i Stockholm. (Man kunde lika gärna ha utlokaliserat regeringskansliet).
PS Hur ligger EU till i förhållande till USA och Kina på digitaliseringens område? Vilken roll spelar artificiell Iintelligence? Vad ska den nya Kommittén för teknologisk innovation och etik, KOMET, göra? Hur klarar sig Ericsson? Det är frågor jag tänker belysa i kommande bloggar.