Sverige måste satsa mycket mer på digitaliseringen

Det räcker inte att Sverige rent allmänt är bra på digitalisering, om vi inte kraftsamlar, samverkar och ser till helheten. Så skulle OECD:s analys kunna sammanfattas. Det var i somras som OECD-rapporten kom, på beställning av den svenska regeringen. “Going Digital, in Sweden”. Tyvärr har denna studie inte lett till något konkret, ännu. Så en uppmaning till politikerna måste vara: Höj blicken, ta fatt i de viktiga sakfrågorna!.

Att Sverige inte är helt tillfreds med sig självt på digitalisringens område visar följande axplock:

Den ansvarige på OECD för studien, Andrew Wyckoff sa i en intervju med Computer Swden i somras:

  • Framför allt handlar det om brist på koordination
  • Det skulle behöva finnas ett starkare maktcenter i regeringen som kan börja dirigera orkestern på allvar.

Vad hände i regeringen Löfven I? Efter ett par års arbete, där flera externa intressenter var involverade, bland andra Ericsson, rann allt ut i sanden. Den samordning som skulle ske under statsministerns ledning genomfördes inte. Den som skulle ansvarat för detta arbete, samordnaren – The Digital Officer – kapades av dåvarande digitaliserings-ministern Peter Eriksson

Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, lyfte återigen frågan om ett digitalt samordningskansli i en debattartikel i Dagens Industri den 28 januari i år. De föreslog att samordningen skulle ske på infrastrukturdepartementet, vilket skulle vara olyckligt. En samordning mellan departementen måste ligga under statsministern, annars fungerar det inte. Men IVA var så kokt så man markerade att det viktigaste var att få till en samordning, så frågan om placering är underordnad.

Det ska sägas att en digitaliseringsmyndighet, DIGG, startade i Sundsvall i höstas, med uppgift att hjälpa offentliga sektorn. Men, det första man fick göra var att inrätta ett filialkonor i Stockholm. (Man kunde lika gärna ha utlokaliserat regeringskansliet).

PS Hur ligger EU till i förhållande till USA och Kina på digitaliseringens område? Vilken roll spelar artificiell Iintelligence? Vad ska den nya Kommittén för teknologisk innovation och etik, KOMET, göra? Hur klarar sig Ericsson? Det är frågor jag tänker belysa i kommande bloggar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.