Sverige måste slå vakt om sin utbildningsnivå, fastslår Lunds rektor

Vi måste låta våra kvalificerade studenter få läsa vid högskolan eller universitetet. Det framhåller Per Eriksson, rektorn vid sveriges största universtitet, Lunds Universitet, Dessa synpunkter framförde Per Eriksson i Sydsvenskan i förra veckan under rubriken “Sverige utestänger kvalificerade studenter“. Per Eriksson  har tidigare gjort en framställan i vanlig ordning till utbildningsdepartementet.  Frågan är dock så viktig att jag vill lyfta den här, mitt i sommarvärmen, men inför de budgetförhandlingar som nu pågår. (En liten vink till Anders Borg)

OECD gör regelbundna uppdateringar av utbildningsnivån i befolkningen. Andelen med eftergymnasial utbildning, minst två år, placerade Sverige på en 16e plats år 2010. Det är fem placeringar sämre än 10 år tidigare. Kanada ligger på första plats, och både Finland och Norge ligger före Sverige.

Det är många som söker plats på den högre utbildningen, högskola och universitet, men som inte får plats. Och skälet är att det saknas ekonomiskt utrymme. Antalet kvalificerade sökanden har ökat, men det hjälper inte, om pengar saknas. Lund har för sin del begärt att få medel för 2.000 nya utbildningsplatser, men fått nej. Varje plats kostar cirka 80.000, så för Lund behövs 160 miljoner i extra utbildningsanslag.

Det vore underligt om kvalificerade sökande till högre utbildning blir nekade detta i Sverige och i stället tvingas söka sig utomlands, säger Per Eriksson avslutningsvis i sin artikel.

Det finns ett annat argument för att låta fler unga få studera på högskolan, tycker jag. Många unga går idag arbetslösa, och vi vill få så många som möjligt av dessa  i sysselsättning, och då är den högre utbildningen ett medel. De som väljer studielinjen blir dessutom bättre skickade att klara komplicerade uppgifter i framtiden, vilket knappast gör en sådan satsning sämre.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Sverige måste slå vakt om sin utbildningsnivå, fastslår Lunds rektor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.