Vi måste låta våra kvalificerade studenter få läsa vid högskolan eller universitetet. Det framhåller Per Eriksson, rektorn vid sveriges största universtitet, Lunds Universitet, Dessa synpunkter framförde Per Eriksson i Sydsvenskan i förra veckan under rubriken “Sverige utestänger kvalificerade studenter“. Per Eriksson har tidigare gjort en framställan i vanlig ordning till utbildningsdepartementet. Frågan är dock så viktig att jag vill lyfta den här, mitt i sommarvärmen, men inför de budgetförhandlingar som nu pågår. (En liten vink till Anders Borg)
OECD gör regelbundna uppdateringar av utbildningsnivån i befolkningen. Andelen med eftergymnasial utbildning, minst två år, placerade Sverige på en 16e plats år 2010. Det är fem placeringar sämre än 10 år tidigare. Kanada ligger på första plats, och både Finland och Norge ligger före Sverige.
Det är många som söker plats på den högre utbildningen, högskola och universitet, men som inte får plats. Och skälet är att det saknas ekonomiskt utrymme. Antalet kvalificerade sökanden har ökat, men det hjälper inte, om pengar saknas. Lund har för sin del begärt att få medel för 2.000 nya utbildningsplatser, men fått nej. Varje plats kostar cirka 80.000, så för Lund behövs 160 miljoner i extra utbildningsanslag.
Det vore underligt om kvalificerade sökande till högre utbildning blir nekade detta i Sverige och i stället tvingas söka sig utomlands, säger Per Eriksson avslutningsvis i sin artikel.
Det finns ett annat argument för att låta fler unga få studera på högskolan, tycker jag. Många unga går idag arbetslösa, och vi vill få så många som möjligt av dessa i sysselsättning, och då är den högre utbildningen ett medel. De som väljer studielinjen blir dessutom bättre skickade att klara komplicerade uppgifter i framtiden, vilket knappast gör en sådan satsning sämre.
fantastiska liksom imponerande blogg. Jag verkligen vill tack, för att ge oss bättre information.