Sverige när det är som sämst

Tänk 1962. Då införde Sverige som enda land i världen det strikta företrädaransvaret. Som gör ett företags styrelseledamöter personligen betalnings-ansvariga för företagets  skattebetalningar. Sedan dess, under hela 55 år, har från skilda håll påpekats att denna regel är orimlig. Varför ska en ledamot, vilken som helst i en styrelse, bli betalnings-ansvarig? Och varför ska Skatteverket få en gräddfil? Framför alla andra fordringsägare?

Men ändå, under hela 55 år, har våra politiker inte gjort något. De allra flesta känner inte ens till lagen. Och de som fått klart för sig vad som gäller har lovat åtgärd, oftast i form av utredning, men vad har hänt? Inget. Så vi lever med en 55 år gammal lag. som årligen drabbar många hundra styrelseledamöter, men inte nog med detta. De mindre företagen går miste om många goda styrelseledamöter, som inte vill sätta sig i en styrelse av just skälen; Företrädaransvaret.

Idag höll Entreprenörskapsforum ett välbesökt seminarium i ämnet, med temat “Företrädaransvaret. Kan det avskaffas? Här några viktiga perspektiv:

  • Aktiebolag omfattas av en princip om begränsat ansvar
  • Detta betyder att vare sig ägarna eller företagsledningen är personligen ansvariga
  • Inte heller styrelseledamöterna ska enligt denna princip ha något personligt ansvar
  • Undantag är klandervärda beslut
  • Men för skatteskulder är det annorlunda  – strängare än för andra skulder
  • Om inte skatten betalats in i tid blir alla styrelseledamöter betalningsansvariga
  • Skatteverket kan välja ut vilken ledamot som helst och kräva vederbörande på skatten
  • Att bolaget inte betalar in i tid innebär att styrelseledamöterna varit grovt oaktsamma
  • Ett sätt är dock att innan förfallotimmen inträder sätta bolaget i konkurs

Detta företrädaransvar, som strider mot de associations-rättsliga principerna, drabbar årligen 100-tals styrelseledamöter. Förra året betalade inte alla ledamöter direkt, utan -skatteverket drev 350 processer. Nästan alla gick Skatteverkets väg.

Dock kan noteras ett unikt mål, där Skatteverket krävde en styrelseledamot på 716 miljoner. Fick sedan rätt i Kammarrätten, men den drabbade fick provningstillstånd av Högsta Förvaltningsdomstolen. Och skatten sänktes till 2 miljoner!!

En blogg för 2 år sedan tog upp problemen

Rapporten: Företrädaransvaret – kan det slopas?

En artikel i Dagens Industri: Slopa företrädaransvaret

Hur ska man förklara att en regel som ingen vill ha, ingen heller på seminariet, fortfarande gäller efter 55 år? Kan man med bästa vilja i världen påstå att politikerna tar fatt i problemen? Och ser till att Sverige får sin potential? Detta är bara ett övertydligt exempel. Hela det politiska fältet ser ut på ett liknande sätt. Jag kallar det för Sverige farliga L-allande

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.