Sverige på efterkälken och regeringen agerar förtjänstfullt

Asean-länderna är framgångsrika och den ekonomiska aktiviteten ökar betydligt där. Länderna är 10 till antalet, och de viktigaste är dessa:

  • Singapore
  • Malaysia
  • Thailand
  • Indonesien
  • Filipinerna
  • Vietnam

Till dessa ska läggas Brunei, Laos, Myanmar och Kambodja. Gruppen startade redan 1967 för att utveckla den ekonomiska och kulturella aktiviteten. Huvudsätet är i Jakarta och formellt språk är engelska. Totalt 630 miljoner människor bor i dessa länder och den ekonomiska tillväxten har legat på imponerande 6 procent årligen.

Hur ser Sveriges export till Asean jämfört med andra länder? Svaret är att Sverige under 11 år, sedan 2004 ökat exporten med 30 procent. Några andra länders ökning under samma period:

  1. Österrike + 173 procent
  2. Frankrike + 133 procent
  3. Tyskland + 98 procent

Vad beror den dåliga utvecklingen för svenska företag? Svårt svara på, men en sak är klar; Den support som svenska staten borde givit med ambassader och exportfrämjande har inte hållit måttet. Nu gör regeringen med Mikael Damberg i spetsen en insats. Och öppnar bland annat ambassad i Filippinerna, och mer är att vänta.

Denna utvecklingen uppmärksammade Dagens Industri i anslutning till en affärsdelegation med Damberg i spetsen besökte Singapore och Asen. Men allt är inte bra, se nedan.

Sverige satsar bara hälften så mycket statliga medel på export och omvärldsbevakning som de andra nordiska länderna. I relation till sin ekonomi. Det är kanske dags ändra på detta?

Får jag hänvisa till Tillväxtanalys utomordentliga studie från 2009 “Utlandsnärvaro för stärkt konkurrenskraft och tillväxt“, Nu går regeringen en helt annan väg och slaktar all omvärldsbevakning (som rapporteras). Obegripligt. Och det stämmer inte alls överens med Dambergs planer att främja svensk export.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.