Sverige på plats 46 när det gäller Cybersäkerhet

Sverige kämpar stenhårt för att hålla sin plats bland Långbänks-länderna i världen. Detta är historien om hur Sverige fungerar när det gäller att hantera cybersäkerheten:

  • 2005-07 Riksrevisionen granskar cybersäkerheten hos 11 myndigheter. Noterar att regeringen inte följt upp hur arbetet bedrivs. En samordning krävs.
  • 2014.Informationssäkerheten Regeringen påminns om rapporten från 2007. Den bör se att det finns en funktion och en process som samlat hanterar informations-säkerheten
  • 2019 Regeringen anger i Regeringsdeklarationen att ett Center för Cybersäkerhet ska inrättas.
  • Efter ett år ger regeringen sju myndigheter i uppdrag att inrätta ett Cybersäkerhets-center
  • 2021 får ett Center för Cybersäkerhet ett anslag på 50 miljoner för 2021 och 60 miljoner för 2022
  • 2021 får Center för Cybersäkerhet en chef Therese Naess
  • 2021 har Center för Cybersäkerhet inga lokaler 
  • 2023 tror Nationellt Cybersäkerhetscenter, som har en digital hemvist idag (som man inte kan kommunicera med), att man ska vara drygt 100 personer i slutet på 2023
  • Långbänken är jättenöjd, det kommer att ha tagit 15 år innan det Nationella Cybersäkehetscenter är på plats och har anställda som arbetar.

Nationellt Cybersäkerhetscenter finns på nätet, men ingen fungerande myndighet, bara en chef, enligt ovan.

Det är förståligt att Sverige hamnar långt ned på Cyber-säkerhetsindexet, National Cyber Security Index. På plats 46 av 160 ligger Sverige.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.