Sverige saknar försvar, avslöjar Dagens Nyheter

Sverige saknar försvar idag. Det framgår av Dagens Nyheter artikel idag “Drönare stod långt ned på försvarets priolista – då kom kriget till Ukraina.

Du som läser detta säger förmodligen: Överdriver han inte nu, bloggaren Gergils? Vi har ju kanoner och stridsvagnar och ett 90-tal Jas Gripen-flygplan.

Svaret är ett bestämt nej, jag överdriver inte. Men, man kan moderera påståendet något: Något modernt försvar har vi inte, för vi saknar det som visat sig vara allra viktigast i Ukrainakriget, drönarna. Läs DN:s artikel som jag nämnt och länkat till ovan (betalvägg dock).

Ska här ge en sammanfattning av den bedrövliga situation som det svenska försvaret befinner sig i. När det gäller det moderna krigets viktigaste vapen, drönaren.

Dagens Nyheter skriver om regementet K3 i Karlsborg. Det verkar vara förbandet som har några av landets få drönare. Så här ser det ut på K3:

 • Sju exemplar av drönaren Örnen (som behöver pensioneras)
 • Troligen 12 exemplar av den nya drönaren Korpen
 • Några stridande drönare finns inte (med sprängämnen)

Hur är det inför framtiden, när vi idag nästan helt saknar drönare?

 • Nästa försvarsbeslut sker 2025
 • Inga beställningar har gjorts av nya drönare ännu
 • Leverans av nya drönare ska, när beslut och beställning gjorts, ske år 2028, enligt FMV.

Hur är det möjligt att använda de få antal drönare som finns idag? Kan det ske när förbandet vill?

 • Nej, det kräver samma flygplansregler att flyga drönaren som att flyga Jas Gripen
 • Att flyga flera drönare samtidigt är inte möjligt i Sverige – regelverket hindrar
 • Varje drönare måste ha en egen drönar-operatör.

Detta är inget mindre än en stor, stor skandal. Förvånar mig att ingen tidigare reagerat. Vi har inget modernt försvar i Sverige. Finns det inga militärer eller politiker som känner ett ansvar för att vårt försvar är modernt utrustat? Så att det kan fungera. Beslut om att ändra på regelverk, utveckla moderna drönare och anskaffa dem borde ske i morgon. Just i morgon, för när som helst kan vårt försvar behövas.

Överbefälhavaren Micael Bydén var i Ukraina i förra veckan. Vad har han gjort därefter? Har han talat med de ansvariga politikerna? Om att det moderna drönar-vapnet måste snarast utvecklas och införlivas i det svenska försvaret!

I Ukraina använder landet idag 20-30.000 drönare per månad. Notera att är per månad. Ukraina har 50 företag som tillverkar i drönare, som dessutom metod-utvecklas hela tiden. Tillstånd för nyheterna får man på dagen. Till detta ska läggas att man också köper från andra länder. Sverige har inte ens 100 drönare.

För att ge perspektiv på drönarna och dess roll i Ukraina-kriget får vi se vad som hänt på den ukrainska sidan. Sommaren 2022, började Ukraina bygga upp världens första Drönar-brigad. Med 350 kvalificerade instruktörer som utbildade 5.000 man för att utgöra denna brigad. Nu har utbildningen gått ännu längre och antalet drönar-piloter är hela 7.600.

PS Positivt om Ukrainas sädesexport. Den har sedan i somras, då man lade upp en ny transportväg ut från Odessa m fl hamnstäder. Den nya Svarta Havs-korridoren går utmed kusten så ryssarna kan inte – vågar inte – agera. Dels är det på vatten som tillhör andra läder, som Rumänien, dels vågar man inte för risken är stor att Ukraina attackerar och sänker de ryska marinfartygen. Hela 7 miljoner ton har exporterats sedan i somras. Av en uppskattat volym på årsbasis på 30 miljoner ton.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Sverige saknar försvar, avslöjar Dagens Nyheter

 1. Hej Håkan,

  Som ny läsare på din blogg vill jag säga att jag börjar gilla den pga av intressanta och viktiga inlägg.

  Kommentera gärna också de havsgående drönare Ukraina använder mot ryska marinen! Även det vor enågot för Sverige, då vårt försvar i stor utsräckning går över havet! Borde vara ett bra komplement till ubåtar och sjörobotar. Borde utvecklas för att kunna sjäsättas av fartyd i kustförsvaret.

  Mvh
  Torkel Norda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.