Sverige saknar ledarskap – vi är utredningarnas förlovade land

Fundera på varför Sverige har blivit som det blivit. Svaret heter Långbänk, brist på ledarskap och utredningar.

Nu senast ser vi misslyckandet i Skärholmen.

Sverige fick sin första rejäla gängbrottslighet 1994-97. Det hette då MC-kriget, och det var MC-klubbarna Bandidos och Hells Angels som stred mot varandra. Det skedde i hela Norden och kallades Det stora Nordiska MC-kriget. Totalt dödades 12 personer och drygt 70 skadades.

Detta var en gängbrottslighet i hela Norden. Fyra länder satte igång att förhindra en fortsättning. Danmark, Finland och Norge lyckades. Sverige misslyckades.

I Sverige tillsattes två utredningar, först en 1996 om buggning och hemlig övervakning – förslag 1998. Sedan en brottskommission som arbetade i fem år, mellan 2000 – 2005. Lade fram Sex betänkanden, med mängder av förslag för att stoppa gängen, men som inte  genomfördes, vare sig av Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt.

Hur veliga de svenska politikerna kan illustreras med den nyligen antagna lagen om visitationszoner eller säkerhetszoner som det nu tycks heta. Polisen får besluta om en visitationszon, men de måste informera i förväg, så att brottslingarna den aktuella tiden lägger vapnen hemma. Inte nog med detta: Fyra partier tycker inte polisen ska få kolla vapeninnehavet utan misstanke.

Detta är rena Kafka. Så här skriver polisen på sin hemsida:

– Varje gång vi beslutar om en sådan zon kommer vi gå vi ut med information till boende och allmänhet om var och när en sådan zon gäller.

Det gäller att de kriminella ska få så god information som möjligt, så att de kan lämna vapnen hemma. Och visitation får bara ske under högst en 14-dagarsperiod. Och den ska dessutom vara motiverad i skriven form….

Varför inte utveckla en app, Visitationsappen, som talar om när och var och varför en visitation kan komma att ske. Den borde väl vara obligatorisk för de gängkriminella. Dessutom: Varför inte också göra upp en lista på de kända kriminella och skicka informationen direkt till dem? Så att de vet och kan agera. Lägga vapnet hemma när en visitation är på gång.

Ska Sverige fortsätta så här?

Då får vi det härliga läge i Sverige som de kriminella grupperna i Montenegro gottar sig åt. Lyssna och läs här på SVT “Sverige är en fristad för de kriminella” Programmet sändes för två dagar sedan och uppdaterades i morse.

Jag vill hänvisa till Carin Götblad som bloggen skrev om i onsdags. “Det stora problemet med gängkriminaliteten är naiviteten” Inte en naivitet hos gängen, utan hos politikerna.

Slut för idag.

.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.