I går var det utfrågning av statsminister Stefan Löfven i Riksdagen. På en fråga om vaccinationerna, så sa Stefan Löfven:
“Utan det gemensamma EU-avtalet hade en vaccinering inte varit möjlig”
Detta är inte korrekt. Sverige fick senvåren 2020 ett par erbjudanden om vaccin. Dessa erbjudande att köpa vaccin – förutsatt att det blev godkänt -tackade regeringen nej till. Det rörde sig om ett ansenligt antal doser.
Även om jag kanske vet mer om vaccinerbjudandet kan jag inte säga detta här och nu. Denna blogg blir i stället ett inspel till Corona-kommissionen som har i uppgift att kartlägga vad som hänt under Pandemin, vilka misstag som begåtts, och vem som bär ansvaret.
Så mycket kan jag säga att det var regeringen som tackade nej. Och då måste jag – och alla andra – utgå ifrån att statsministern medverkat vid beslutet. Vet inte statsministern om att regeringen tackat nej är det väldigt allvarligt.
I anslutning till riksdagens utfrågning av statsministern fick – sin vana trogen – Hans Olsson på Dagens Nyheter en möjlighet till intervju. Han är snäll och ställer aldrig de svåra frågorna. Så var det i dagens DN också. “Löfven tror att tidsplanen kommer hålla” är rubriken.
Problemet med vaccineringen är, säger Löfven “att det inte kommer tillräckligt många doser”. Ingen fråga från Hans Olsson då om vad regeringen gjort för att få tillräckligt med vaccin. Det hade inte heller varit fel att ställa den svåra frågan om inte Sverige skulle ha kunnat teckna egna avtal. Då borde statsministern inte kunnat undvika att berätta att Sverige faktiskt fick förslag till egna avtal.
Men utfrågningen i Riksdagen igår talar väl snarast för att Stefan Löfven fortsatt på förnekelse-linjen. Moderatledaren Ulf Kristersson framhöll i debatten att Sverige “borde ha köpt eget vaccin tidigt”. I stället för att tala om hur det ligger till, Sverige har fått erbjudanden väldigt tidigt, så målar statsministern upp den felaktiga bilden att EU gjort en enastående insats. Trots att EU-kommissionen nu får stark kritik för att man tecknade avtal sent och utan skyldighet att leverera, bara – AstraZeneca – som skulle göra sina bästa ansträngningar, “best effort”