Sveriges affärsklimat enligt världsbanken – ganska bra, men…

Nu har Världsbanken kommit med sin årliga utvärdering av hur  affärsklimatet är i världens länder, “Doing Business”. Sverige hamnar på 13e plats, men på flera områden är vi klart dåliga. När dwt gäller att starta ett nytt företag ligger vi på plats 54, att ordna finansiering på plats 40 och skatteuppbörden är krånglig, så där befinner vi oss där på 38e plats.

Sverige har på ett år ramlat ned från 8e till 13e plats.Den som vill beställa “Doing Business” kan göra det här. Finland, Danmark och Norge ligger före Sverige. Singapore ligger i topp sedan 7 år. Därefter följer idag Hong Kong, Nya Zeland och USA

Polen är det land som förbättrat sitt affärsklimat mest genom fyra strukturella reformer. Fastighetsregistreringen har förenklats, skatter är lättare att betala, “role of law” har förbättrats och konkurser är lättare lösa. Polen har klättrat 19 placeringar och hamnar nu på 55e plats.

Många strukturella reformer har genomförts i de flesta länder, och där ligger Grekland bra till, vilket kan vara intressant att notera. Här kan Du botanisera i vad som genomförts i form av reformer

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.