Sveriges bistånd till Afghanistan fungerade inte

Bistånd till demokrati hjälper inte om korruptionen är omfattande, som i Afghanistan. Det skriver professor Bo Rothstein som utrett frågan för regeringens räkning (tillsammans med Marcus Tanneberg), men biståndsministern då – Isabella Lövin, MP – ville inte ta emot rapporten. Detta var redan år 2015, så här har vi Långbänken – ingenting har hänt på dryga 6 år.

Detta skriver Bo Rothstein i DN Debatt igår, den 18 augusti.:”Svenska biståndets fokus på demokrati fungerar inte”. Enligt Rothstein har det svenska biståndet i Afghanistan uppgått till hela 8 miljarder per år. Enligt SIDA skulle biståndet varit 1 miljard under 2020, men det kan finnas stora summor som går andra vägar än via SIDA:s utvecklingsbistånd.

Ett avgörande skäl till att biståndet inte fungerat är att statsapparaten i Afghanistan är genom-korrupt. Den rapport som Bo Rothstein gjorde på uppdrag av regeringen och för biståndsverksamheten skedde 2015. Det är alltså drygt sex år sedan och resultatet har regeringen inte brytt sig om. Den är visserligen på engelska och på 128 sidor, men det är ju “en baggis” i utredningssammanhang.

I DN Debatt-artikeln illustreras statsapparatens funktion för den ekonomiska utvecklingen. Om statens verksamhet undergrävs av korrupta politiker och tjänstemän, så drabbar det hela landet och alla medborgare. Det intressanta exemplet tar Rothstein från Jamaica och Singapore. Det första landet hade naturliga förutsättningar, men just korruption och bristande statsapparat gjorde att Singapore nu har 10 gånger så hög levnadsstandard som Jamaica.

För Dig som vill ta del av en kort sammanfattning av Rothsteins rapport finns här en länk. Hur få utvecklingen att fungera: Kvaliteten på regeringen.

Rapporterna från när den Afghanske presidenten Ghani flydde landet i en helikopter är talande. Enligt uppgifter i SvD idag skulle Ghani tagit med sig motsvarande 1,5 miljarder kronor. Inte nog med att presidenten flydde undan sitt ansvar, han stal mer än en miljard av Afghanistans statskassa. Tala om korruption.

Fotnot: Är det någon som tror att svenska journalister nu frågar de ansvariga i regeringen för Afghanistan och biståndet dit varför man inte brytt sig om Rothsteins rapport? Eller tror någon att en enda journalist söker upp Isabella Lövin, som var ansvarig 2015, och frågar henne varför hon inte tog emot rapporten från Rothstein? Den ytterst ansvarige i regeringen, statsminister Stefan Löfven, fick inte heller frågan av sin “hovjournalist” i DN Hans Olsson när denne intervjuade honom i går förmiddag. Så är det.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Sveriges bistånd till Afghanistan fungerade inte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.