Sveriges farliga L-allande

Sverige är ett bra land att leva i. Det måste sägas innan man kan framföra några kritiska synpunkter på det som händer i vårt land. De tre farliga L-en, eller det farliga L-allandet, är Långsamhet, Lojhet och Lagom.

I Sverige – som är ett bra land – tar det alldeles för lång tid för den politiska sektorn att fatta och genomföra beslut. Så snart ett problem identifieras, så fälls inget omdöme – om det är fel – utan en utredning tillsätts. Jag har bloggat om detta flera gånger tidigare. För detta påverkar innovationspolitiken, Sveriges ekonomiska tillväxt.

Se t ex på frågan om personaloptioner, som enligt regeringen är mycket viktiga att införa, men från ord till handling kommer det att ta nästan 4 år. Med långsamheten följer också lojheten. Det finns ingen finsk sisu, eller något “djävlar anamma”, “The sense of urgency” saknas. Och det gäller inte bara skogsbranden, som trots att den sades vara hotande redan från början bara hade 9 brandmän i arbete den första natten, och nu vet vi vart det ledde. (Sverige är ett bra land)

Med långbänk och lojhet kommer också begreppet “lagom”, eller som professor Henrik Ekengren Oskarsson kallar det åsiktskorridoren“. Den korridoren hade SvD:s Alice Teodorescu intressanta reflektioner om den 8 augusti i en ledande artikel. Man får inte säga att ISIS har en koppling till en religion, för då är man rasist. Aftonbladets legendariske världsreporter, Staffan Heimerson, beskrev åsiktskorridoren väl i lördags i Aftonbladet. (Får han vara kvar?)

Idag hålls ett seminarium på initiativ av finansminister Anders Borg. Finanskrisens lärdomar och vägen framåt ska penetreras. Den anger förhoppningsvis vad som måste göras framöver – utan utredningar. Det tänker jag att blogga om i morgon

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Sveriges farliga L-allande

  1. Håkan,
    Den bästa blogg du skrivit på länge.Alla dina blogginlägg är bra men denna satte fingret på de allvarligaste problemen för Sverige,Demokratins förbannelse och långsamheten i genomförandet.
    Churchill sade en gång: “Demokrati är det sämsta av politiska system med undantag för de övriga”.Kanske han hade kunnat tillägga:Det bästa politiska systemet är en Upplyst diktatur.Bourgihba i Tunisien var kanske en sådan en gång.Lee Kwan Yi i Sydkorea en annan.( Jag har glömt hur han stavar sitt namn,men du vet vem jag menar) Det krävdes inga utredningar för att införa förbud mot nedsmutsningen av gatorna i Singapore.Landets President bestämde vad alla visste.
    Slut på Lallandet! Tack för ditt inlägg Håkan.
    Hälsningar från ett varmt och dynamiskt Polen.
    Tillgivne
    Sam
    Hur får vi ett handlingskraftigt politiskt system i Sverige?,ett av de bästa länder att leva i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.