Sveriges företagsklimat – vägen framåt

I Ekonomisk Debatt nr 6 skriver ekonomerna Björn Falkenhall och Dan Johansson om det svenska företagsklimatet. (Finns nu att ladda ned på länken här.) Det är en intressant analys utifrån en del av de internationella index som finns. Slutsatserna är sådana att politikerna verkligen borde ta sig en funderare. Inte minst eftersom den enda ordentliga genomlysningen av Sverige som innovationsland  som gjorts, av OECD för ett år sedan, visar på stora brister. Den finns inte med i den refererade artikeln, eftersom den inte är ett index.

Vad är då Sveriges position? Alla vet redan att Sverige hamnar högt upp på dessa index. så den sammanfattande slutsatsen om Sverige , enligt författarna: “förutsättningarna för entreprenörskap och växande företag är goda i Sverige – bland de bästa i världen”. Det låter fantastiskt, men faktiskt är vi enligt Världsbanken bara på 14 plats (2012) när det gäller kostnader att driva företag. Däri ingår dimensionen “anställning” där vi hamnar på plats 117. Vårt betyg dras också ned av “kontrakt” och “skatter”. Med tanke på våra förutsättningar är vi kanske inte så framstående, skulle jag vilja påstå.

Vilka är då våra svagheter? Författarna noterar dem: Arbetsmarknadslagstiftningen, höga skatter och omfattande statlig inblandning i näringslivet. Därtill noterar man att Sverige rankas lågt vad gäller entreprenöriella förmågor och entreprenörskapskultur. För min del skulle jag vilja jäva det sistnämnda. Entreprenörskapet är det inget fel på, men regelverket, t ex ägarbeskattningen hindrar.

Genomlysningen är intressant, och visar på vår styrka, men också svagheter. Dock borde de svaga delarna lyftas betydligt mer. Slutsaten måste vara att på de svaga områdena behöver Sverige anstränga sig och göra ordentliga förbättringar. Ett index, ekonomisk frihet, visar att utvecklingen inte riktigt går Sveriges väg. Tyvärr har författarna inte tagit med det senaste decenniets utveckling vad gäller detta index.

Ekonomisk frihetsindexet har inte stått stilla sedan 2003, vilket är det sista år författarna redovisar. Indexet har mätt utvecklingen även de följande åren. Det visar att Sverige tillhör de länder som backat mest under det senaste decenniet. År 2003 var Sverige land 19 av 127 länder i världen. Nu har vi tappat 10 placeringar år 2011 och låg då på 29 plats. Det betyder att andra länder fått ökad ekonomisk frihet, men Sverige hänger inte riktigt med. Faktum är att vår ekonomiska frihet i absoluta mått mätt gick ned lite från 7,60 år 2003 till 7,58 år 2011. I realiteten en oförändrad nivå.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.