I går utsågs de 33 hetaste unga teknikföretagen av Affärsvärlden och Ny Teknik. Det är för 7 året i rad som dessa framtidsföretag utses. De är alla vinnare, på första plats. Med följande kriterier:
- Sju år gammalt – högst
- Baserad på teknisk innovation
- Bas i Sverige
- Ej börsnoterat
- Internationell potential – game changer
Drygt 200 kandidater har nominerats. Ett och samma företag kan bara vara med i högst tre år. Antalet helt nya företag i år är 20. Det var hela 500 teknik- och affärs-intresserade deltagare med vid presentationen, som skedde rappt och professionellt, under ledning av de två chefredaktörerna Sussana Baltscheffsky, Ny Teknik, och Jon Åsberg, Affärsvärlden. Det var imponerande vad dessa unga teknikföretag hade åstadkommit. Jag skall inte här försöka beskriva några enskilda bolag eller innovationer. Gå till Affärsvärlden eller Ny Teknik. På Ny Teknik behöver Du inte vara prenumerant.
Hur har de då gått för de 124 tidigare företagen på 33-listan? Av dessa har 11 blivit uppköpta, 6 har likviderats eller gått i konkurs. Av de återstående företagen har 7 nått en omsättning på minst 100 miljoner. Däribland märks Mojang, Spotify och Tobii. Totala antalet sysselsatta i 33-listans företag är 2.500.
Hela tillställningen var en inspirationskälla för alla de 500 deltagarna, med mingel och samtal, förutom presentationerna av de fantastiska innovationerna. Det hela startade dock med ett seminarium, med syfte att diskutera vad som krävdes för att få fler och växande teknikföretag. Svaret var: Personaloptioner. Och tillgång till riskkapital.
Här kan jag inte låta bli att nämna två andra ting. Båda i Ny Teknik idag. Först chefredaktörens ledare, som verkligen ger stämningen från 33-bolagskvällen. Det andra är en intressant artikel av statsminister Fredrik Reinfeldt under rubriken “Alla spirande entreprenörer ska våga ta steget“. Där säger statsministern “det (är) viktigt att vi lyssnar till vad entreprenörerna efterfrågar”. Sedan beskriver Reinfeldt en hel massa bra saker, men titta på på F-skattsedeln och hur svårt det är att starta företag i Sverige. Och ropet efter personaloptioner. Idag, inte om tre år (som regeringens långsamma process innebär).