Sveriges framtidskarta ritas om

Nu sker en ordentliga förändring i den svenska politiken i riktning mot att bygga landet inför framtiden. Det kan vara svårt att se förändringarna när man/vi står mitt uppe i dem. Men borta är en politik för att fördela och ge bidrag. I stället har vi nu sett en politik för att göra Sverige mer konkurrenskraftigt. I närtid började det med regeringens budget i förra veckan.

Idag lanserar socialdemokraterna på DN-debatt en “Affärsplan för Sverige“. Den innehåller fem delar:

  1. Höj Sveriges kompetens till världsledande nivå
  2. Skapa jobb i växande och kunskapsintensiva företag
  3. Stäng rekryteringsgapet på arbetsmarknaden
  4. Sätt innovation i centrum
  5. Inse att allas framgång är Sveriges framgång

Idag presenterar Miljöpartiet ett nytt partiprogram, som är klart framtidsinriktat. Det redovisades redan igår i DN, se länken här. I dagens DN ger tidningen följande omdöme i sin ledare:

“Ett grönt parti som ser utmaningarna i vitögat utan att ta sin tillflykt till fantasier är värt att lyssna på”

 

I stormens öga är allt lugnt. Men det kan vara bra att notera vad som händer runt omkring. För Sverige betyder det som nu sker ett systemskifte i riktning mot ett dynamiskt och innovativt land. Glädjande!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.