Sveriges konkurrenskraft – jämförd med omvärlden

Näringsdepartementet har låtit göra en egen studie om “Sveriges företagande och konkurrenskraft”. En internationell jämförelse. Den kommer att presenteras av Erik Fahlbeck, analyschef på departementet. Medverkar gör också statssekreterare Eva Lindström. “opponenter” är professor Martin Andersson, Circle, Lunds Universitet och chefsekonom Daniel Wiberg, Företagarna. Moderator är professor Johan Eklund, VD för Entreprenörskapsforum, som också är arrangör.

Evenemanget går av stapeln tisdagen den 6 oktober klockan 14.30. Platsen är Entreprenörskapsforum, Grevgatan 34 i Stockholm.

För att få en känsla av vad sam analyserats och det fokus i rapporten ligger på kan nämnas att jämförelser sker inom följande områden:

  • Makroekonomisk utveckling och konkurrenskraft

  • Företagens dynamik och utveckling

  • Företagens institutionella ramverk och tillgång till kapital

  • Investeringar i kunskap och innovationsaktiviteter i företag

  • Utbildning och kompetensförsörjning

  • Arbetsmarknad

  • Energi, transportinfrastruktur och it

Du som vill köpa skriften kan vända dig hit, denna länk, 200 kronor kostar kalaset på Norstedt.  På Bokus kostar den bara 181 kronor. Adlibris vill ha 183 kronor. Den som deltar i seminariet kommer att föräras ett eget exemplar, utan kostnad. Antingen i tryckt version eller som PDF-file.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.