Nu har Näringsdepartementet tillsammans med Tillväxtanalys tagit till sig frågan hur svenskt engagemang kan utvecklas i de sk tillväxtländerna. De länder man har fokuserat sig på är Brasilien, Indien, Japan, Kina och Synkorea. Där finns en stor potential, som Sverige nog inte riktigt utnyttjar. Igår höll departementet ett seminarium där länderna ovan redovisades vad gäller Sveriges möjliga roll där, “Sverige roll i tillväxtländer” under ledning av Johan Nordin och Enrico Deiaco.
Som grund för arbetet med tillväxtländerna har Tillväxtanalys gjort en grundlig och mycket intressant kartläggning. Vid mötet på Näringsdepartementet var två av dessa rapporter färdiga. Det gäller Brasilien som går emot strömmen egentligen, då landets ökar sitt beroende av råvaruexport, som ökar kraftigt och differentierar inte. Landets största problem är kanske den bristande infrastrukturen. Nu när Jas Gripen levereras finns ett otroligt tillfälle att komma in med andra svenska intressen, men här saknas helt planer idag.
Det andra landet som fått en rapport är Japan. Den visar att Abenomics utvecklas väl, även om otåligheten regerar. Landet vill ha strategiskt samarbete med Sverige, och uppskattar inte minst Nobel-priset. Vidare uppskattas att Sverige står så hög upp på innovations-rankingen, men detta utnyttjar vi dåligt, enligt diskussionen. Ska vi göra något i Japan, och det bör vi absolut, så måste det vara kraftfullt. Annars är det lika bra att låta bli.
De andra rapporterna om Kina, Indien och Sydkorea är skrivna, och kommer att publiceras under kommande vecka. Fram emot årsskiftet anländer sedan en syntesrapport, som visar vad Sverige kan och borde göra i och tillsammans med dessa viktiga tillväxtländer. Tillväxtanalys gör studierna och rapporterna publiceras på denna hemsida. Det gäller även syntesrapporten.
Budskapet och diskussionen igår pekade klart på att Sverige gör för lite och att potentialen är stor. Mer av relationsbyggande på plats behövs, större engagemang från SME-företag i Sverige och aktiviteter i länderna som sätter Sverige på plats. Det blir en fortsatt process här, utlovade Näringsdepartementet. Detta återkomma jag till.
En avslutande reflektion: Mikael Damberg, Du är utrikeshandelsminister också, vid sidan av ansvaret för näringspolitiken. Du behöver ett statsråd som kan resa utomlands, för Du kan väl inte vara borta 150 dagar per år?