Sveriges största forskningsanläggning Max IV i fara

Här kan vi se effekterna av dålig ledning av landets universitet. Max VI vid Lunds Universitet, med en investering på hela 6 miljarder skulle bli världsledande. Anläggningen invigdes i juni 2016 av Konungen och Statsministern. Men, det hjälper inte när ledningen sedan inte fungerar.

Så här beskriver IVA-aktuellt läget idag:

  • Projektledningen fungerar inte
  • Tre av sju experimentstationer fungerar idag
  • Otydligheter i beslutskedjan
  • Kommunikationen till finansiärer och intressenter fungerar inte

Risken är nu stor att andra synkronljus-anläggningar kommer i kapp Lund. I Brasilien byggs en anläggning med samma teknik. I Grenoble uppdateras delar av deras anläggning med teknik från Lund. I Berkley och Chicago i USA är det samma sak. Det är dubbelt trist för Lund, som bjudit på tekniken, men inte själva kunnat utveckla och leda utvecklingen.

Den som ligger bakom den fantastiska röntgentekniken är professor Mikael Eriksson, som hållit på i 50 år med detta. Han har dessutom gratis och franko hjälpt de andra konkurrenterna, säkert i tron att “hans eget” Max VI skulle bli Storebror, och därigenom vara ledande.

Men när Per Eriksson försvann från Lund som rektor 2015 så försvann också ledarskapet.

Det som nu hänt i Lund med Max VI talar för att vi måste få till professionella ledningar av våra universitet och högskolor. Den som sabbat detta är statssekreteraren  Peter Honeth, men formellt ansvarig är den svenska Alliansregeringen – med utbildningsminister Jan Björklund vid det formella rodret. Under hela alliansregeringen stöttes och blöttes frågan om universitetens självständighet och ledarskap. Som rann ut i sanden.

Och den Röd-Gröna regeringen hade inget intresse av att få kvalitet till universitetssektorn genom självständighet och professionellt ledarskap. Där var det bara kvantiteten som gällde. Trist.

Detta är en viktig fråga för den kommande nya regeringen: Självständiga kvalitetsuniversitet med professionellt ledarskap, som dessutom går ifrån inavel till internationalisering.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.