Vad har våra media för uppgifter? Det frågan kan man ställa sig igen, nu när Digitaliserings-kommissionen redovisat sitt senaste betänkande. “Gör Sverige i framtiden – digital kompetens” är titeln. Den kanske inte lockar till publicering, men journalisterna måste väl kunna ta till sig och utvärdera det som kommer fram i en utredning? Dessutom hölls en presskonferens på näringsdepartementet, så de som hade intresse av vår framtid hade alla möjligheter att bli briefade.
Kommissionens uppgift är att verka för att Sverige blir bäst i världen på digitalisering. Ingen liten uppgift, och man frågar sig då varför detta är viktigt. Det svar ger utredningen själv: “hälften av alla arbetstillfällen (riskerar) att försvinna inom den kommande 20-årsperioden till följd av digitalisering och automatisering. Digitaliseringen är därmed den mest samhällsomvälvande process vi sett sedan industrialiseringens dagar”. Ordförande för kommissionen, professor Gulliksen konstaterar dessutom att “digitaliseringen är grundläggande för utvecklingen av hela vårt moderna samhälle.”
Finns det någon tidning som redovisat utredningen, dess bedömning och förslag? En kort notis i Norrköpings Tidningar har jag noterat. Men annars ingenting. Säg mig om Du sett något annat.
Utredningen redovisar digitaliseringens effekter för:
- Privatlivet
- Samhällslivet
- Utbildningen
- Arbetsliv
Jag tänker inte försöka ge en beskrivning av digitaliseringens betydelse enligt utredningen. Läs i stället betänkandet,och det finns en kort sammanfattning inledningsvis. Sammanfattningsvis kan man notera att alla dessa fyra områden i samhället revolutioneras av digitaliseringen.
Vad ska då göras på områdena? Om det är så viktigt, så borde kommissionen ge konkreta förslag. Dessa lyser delvis med sin frånvaro. Universitetskanslern ska få uppdrag att övervaka utvecklingen i akademierna, kommunerna ska sätta upp digitala utbildningskontor. Förvisso finns det fler förslag både konkret och underförstått i den 300 sidor långa utredningstexten. Men om analysen är stark, så är de konkreta förslagen klena.
Till Kommissionen har ett drygt 100-tal Signatärer anslutit sig. Där ingår Bankföreningen, SKL, LRF och Teknikföretagen samt branschberörda företag som Microsoft, Apple och IBM. Uppgiften är att vara dialogpartner och medverka i genomförande-processen. Min fråga där är: Hur sker detta?
Kommissionen har dagen efter delrapporten fått ytterligare 10 digitaliserings-experter. Det nya tillläggsdirektivet ger uppdraget att se Sverige i relation till omvärlden, en omvärldsanalys – otroligt viktigt, Arbetet ska slutredovisas den 31 december i år.
Lite mer engagemang, tack, i vår viktigaste framtidsfråga.
Detta är alldeles för svårt och komplicerat för media att begripa och ta ställning till. Det passar heller inte in i den tävlan i godhet som driver media och samhällsdebattörer.
Här finns klara konflikter mellan t. ex. energibesparing och sysselsättning, effektivitet och integritet, öppenhet och säkerhet etc. Det pågår för fullt medan det förbises eller hamnar i långbänk i debatt och politik.
Visst det är svårt, men det gör det inte mindre viktigt. Ska vi bara sitta still i båten medan andra utvecklar metoder att balanserat utveckla den digitala agendan?
Detta måste vara viktigt. Viktigt också att det blir konkreta och realistiska förslag och dito genomförande.
“IT-folket” brukar få rusa iväg utan mer omfattande styrning, vilket har lett till många ogenomförbara projekt till onödig kostnad.
En viktig delfråga är säkerheten, t. ex. i banksektorn.
Är försvaret nämnt? Kommer nästa krig att utspelas “i rymden”? Där har vi också en säkerhetsaspekt.
Ytterligare en fråga är hur kompatibla olika system ska vara. Här finns både för- och nackdelar att diskutera och genomföra.
Några små funderingar
K-G Widén
Som vanligt mycket klocka synpunkter från KG, vilket jag uppskattar mycket. Vem i vårt land ser till helheten i det digitala systemet och tar hänsyn till – och driver på – frågor om cyber krig t ex? Tyvärr ingen. Nyligen kunde vi notera att den svenska polisen ligger 15 år efter i den digitala utvecklingen, åtminstone när det gäller brott på området. Hur det är med den polisiära digitala uppkopplingen kan man också ifrågasätta.