Tålamod! Ukraina går framåt, men sakta och noggrant

Enligt officiellt rapport i igår har Ukraina återtagit 179,5 Km2. Detta är bara en femhundradel av det som ska befrias, Donbas och Krim. Men, det man nu gör är det allra svåraste och mest tidsödande: Man  eliminerar alla hinder vid fronten som ryssarna under mer än ett år installerat, inklusive hundratusentals minor.

Sedan fortsätter Ryssland att bomba civila mål, genom att skicka in dussintals drönare och robotar varje dygn, mest på natten. Ukraina slår ut de allra flesta av dessa, t o m de som enligt president Putin inte kan slås ut, ballistiska robotar. Men, även nedskjutna robotar och drönare vållar ibland skada.

I lördags slog Ukraina ut den S-400, som för några veckor sedan terror-bombade Ria Pizzeria i Kramatorsk för någon vecka sedan, där tolv dog och 60 skadades.

De ukrainska framgångarna kan också mätas i förstörda krigsfordon och militära enheter. Senaste dygnet skedde följande enligt ukrainska ÖB: Ungefär 620 ryska soldater dödades. Åtta stridsvagnar och lika många pansar-skyttevagnar slogs ut på den ryska sidan. Vidare 15 lastbilar och hela elva sk särskilda enheter, dvs stridsledningsfordon och kommunikationsenheter. Till detta 23 artillerisystem, fyra salva-pjäser och tre luftvärnssystem. Tre ryska ammunitionsdepåer slogs också ut.

Inte lätt att vara ryss nu.

Ingen stans kan man känna sig säker. Inte heller inne i Ryssland, t ex i Moskva. Och diffenivt inte på Krim-bron.

Vill upprepa det jag sagt tidigare: Ryssland är inte ens en gangster-rättsstat. Då hade Wagner och Prigozhin inte funnits längre. De båda banditerna Putin och Prigozhin gör upp om sina byten på tu man hand i stället, inga regler gäller.

Både igår och i förgår rullade konvojer med Wagner-grupper in i Belarus. Det finns både trovärdiga uppgifter och bilder på detta, men inte i media. Åtminstone inte svenska.

Hela 96% av svenskarna saknar helt förtroende för Vladimir Putin. De enda som har mindre förtroende för honom är polackerna med 98%. Av de 24 undersökta länderna så är 82% av befolkningen negativa till Ryssland och 15% positiva. Gäller hela världen. Ingen redovisning i svenska medier.

I Sverige är nu 78% av positiva till Nato och endast 19% är negativa, vilket gör oss till det land som är mest positiva till Nato utanför alliansen. Återigen är det bara polackerna som är mest positiva till NATO med 93%.

Läs Michail Sjjskins artikel i Svenska Dagbladet idag, “Ryssland är inte kultur – utan bomber som faller öve barn”. Putins Ryssland – inklusive befolkningen – är lika ansvarig som Hitlers Tyskland för det som nu sker i Ukraina. Jag säger bara : Läs! Om du inte har tidningen, låna ett exemplar.

Till sist en not som visar att stödet för Ukraina inte är på väg bort, som journalister, som vill vara märkvärdiga, skriver varje dag: USA:s finansminister Janet Yellen: Fördubbla stödet till Ukraina. 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.