Tänk så mycket bättre vi kunde haft det i Sverige

Om vi hade haft en produktivitetsökning, som i vissa jämförbara länder, och som vi också själva klarat tidigare, då skulle BNP år 2017 varit betydligt bättre idag är vad den är. Men, vi har en finansminister som höjer den ekonomiska utvecklingen till skyarna, trots att per capita utvecklingen i Sverige är sämst i EU.

Hela 250 miljarder mer hade vi delat på i Sverige år 2017 om produktiviteten hållit en rimlig utveckling. ¨Det skulle gjort dryga 60.000 per familj, inte så dåligt. Och det skulle inte varit en engångssumma, utan årlig, med tillväxt. Alltså något större i år. Studien som visar detta har Johan Eklund och Per Thulin, Entreprenörskapsforum, gjort. Studie offentliggörs den 13 november, och jag kan inte idag avslöja mer ur den 20 sidiga rapporten. Seminarium samma dag, där det finns ett 20-tal platser kvar, när jag kollade senast.

Det borde finnas en sjukdomsinsikt hos den ansvariga finansministern om sakernas tillstånd. Men, inte. Nu är det dock dags att förstå Sveriges verkliga ekonomiska läge och den potential vi har, men inte utnyttjar. Nu måste en kommande regering ta tag i detta stora problem. För det kan inte vara rimligt att låta den möjliga ekonomiska utvecklingen gå oss ur händerna? Och med en så här mycket högre ekonomisk tillväxt behöver vi inte höja skatterna, utan kan troligen snarast sänka dem.

Den här kartläggningen borde  vår finansminister gjort, med hjälp av sina medarbetare på Finansen. Därefter borde regeringen lagt upp en åtgärdsplan, tillsammans med alla intressenter. Men inför valet hade väl inte detta varit så partitaktiskt lyckat, utan då passade det bättre att tala om ett gott ekonomiskt läge och så komma med en gratis semestervecka för barnfamiljer ( med minimal kostnad för staten, men över 30 miljarder för berörda företag).

Efter seminariet, när rapporten offentliggjorts, återkommer jag med en uppföljande blogg.

Program och anmälningsformulär till seminariet finns här. Tisdagen den 13 november klockan 08.00 börjar seminariet.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.