Tänk vad Sverige kunde varit om vi utnyttjat vår potential!

Idag ska jag vara både positiv och negativ. Var hade Sverige varit om vi utnyttjat vår potential? Dagens Industris Andreas Cervenka ger ett svar: 160.000 mer i inkomst per invånare i vårt land. Inte dåligt, nej fantastiskt. Femton förlorade år för svenskens plånbok heter artikeln. Den kanske är lite komplicerad att förstå, men inte alls obegriplig. Lägg några extra minuter på läsningen och Du kan förklara för andra.

Mellan 1995 och 2007 ökade vår ekonomi, BNP, med 3 procent årligen. Sedan kom finanskrisen 2008. Därefter har den ekonomiska tillväxten varit låg, fram till 2014 obefintlig, sedan har det gått lite bättre.

Men om man tar med de prognoser som finns med BNP i år ned 5,5% och sedan upp mellan 2 och 3% de kommande tre åren, så blir tillväxten under perioden 2007 – 2023 endast 0,7 procent i Sverige. Skillnaden mellan en 3-procentig och en 0,7-procentig utveckling ger hela 160.000 kronor per svensk. (Lägre än om vi fortsatt med en 3-procentig BNP-ökning)

Låt oss titta på Tyskland, för att få en jämförelse. Där steg BNP mellan åren 2007 och 2019 med hela 2,6 procent. Det ska sägas att Sverige är inte ensamt att ha en dålig ekonomisk utveckling, men per capital ligger vi i botten.

Varför har det gått så dåligt för Sverige? Skälen är nog två (egentligen tre, se längre ned). För det första har vi haft en kraftig befolkningstillväxt, och den tillväxten har inte producerat, utan kostat stora pengar i stället. Därtill kommer att produktiviteten i Sverige varit låg. 

Men när Magdalena Andersson stoltserar med den förnämliga svenska ekonomiska utvecklingen, så ger hon inte den riktiga bilden. Hon talar om BNP-ökningen för landets Sverige och inte per invånare, per capita. Det är inte bara att lura sig själv utan gravt missvisande.

För två år sedan gjorde professor Johan Eklund, VD för Entreprenörskapsforum, en liknande beräkning. Tillsammans med Per Thulin. “250 miljarder fattigare!” heter studien. För normalhushållet hade det blivit en halv miljon bättre ekonomiskt per år, enligt den rapporten. Nästan samma resultat som Dagens Industri kommer fram till nu.

Det finns ett skäl, som inte anges, som möjliggjort den stora befolkningsökningen och den låga produktiviteten. Det politiska systemet, de politiska besluten. eller avsaknad av beslut (Långbänken)

PS Under månader tog Corona och Pandemin över bloggen. Sedan kom gängkriminaliteten och klanerna. Därför är det så skönt att få höja blicken. Sverige är fantastiskt, men tänk vad vårt land varit om potentialen hade utnyttjats. Därför får inte det omedelbara ta över det långsiktiga.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Tänk vad Sverige kunde varit om vi utnyttjat vår potential!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.