Till kapitalismens försvar – en intressant och viktig bok av Johan Norberg

Liberalen Johan Norberg har under lång tid varit en kapitalismens uttolkare och särskilt dess försvarare. Redan för 20 år sedan (2001) kom Johan ut med boken “Till Världs-kapitalismens försvar”. Att det är en välläst bok talar väl det faktum att boken är översatt till 28 språk. Det är många som läst honom här i Sverige, men inte minst internationellt och då särskilt i USA.

Så här skriver Financial Times, som i dagarna redovisar årets viktigaste böckerna på olika områden. Här är det böcker om ekonomin där tidningen lyfter fram 18 titlar. “Best Books of 2023 – Economics.” Däribland Johan Norbergs nya bok “The Capitalist Manifesto: Why the Global Free Market Will Save the World” Som på svenska blir: “Det kapitalistiska Manifestet, Hur den globala fria marknaden räddar Världen”. (Den är inte översatt ännu)

Detta är Financial Times omdöme:

“Norberg är kanske världens mest effektiva försvarare av den fria marknads-kapitalismen. I den här boken återvänder han till temat att “valfrihet och konkurrens” är motorerna för ekonomiskt framsteg. Han har naturligtvis rätt. Dessutom är beviset också att mer välmående samhällen i allmänhet är lyckligare. Men det han säger är inte helt helt sant. Det är inte bara svårt att bygga de sociala och politiska fundamenten för fria marknader, utan deras sociala och politiska konsekvenser kan vara skadliga: kapitalism är bra; ohämmad kapitalism är det inte.”

Den nya boken kom ut i början på september i år, men vill tillstå att jag inte hunnit läsa den ännu. Utgår dock att den tar upp ämnet, den fria globala ekonomin, på det sätt som Johan Norberg gjort i tidigare böcker. Säkert har han dessutom säkert tagit upp de problem som globaliseringen fört med sig, med en decoupling eller regionalisering som följd. Denna utveckling varnar Johan för, noterar jag i recensioner jag läst.

Johan Norberg har påvisat att såväl Marx som Engels noterade att fria marknader skapat välstånd och tekniska framsteg som aldrig förr. Det finns t o m dokumenterat i Det Kommunistiska Manifestet, som utgavs för 150 år sedan.

Nu kan vi se att kapitalismen lyft miljoner efter miljoner människor, för att inte säga miljarder, från hunger och fattigdom. Även dagens populister, både på höger och vänstersidan, förnekar inte kapitalismens effekter. Även det politiska och ekonomiska etablissemanget inser kapitalismens landvinningar, men tycker att välståndet hamnat i för få händer.

Även om kanske en viss anpassning – självförsörjning t ex av vissa metaller och halvledare – kanske behövs – men det är livsfarligt att stoppa den globala ekonomin. Detta skulle enligt Johan Norberg hindra den ekonomiska tillväxten. Detta i sin tur fördjupar det ekonomiska och sociala utanförskapet för utsatta grupper. Utanförskapet skulle öka.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.