Tillväxt och konkurrenskraft i EU idag

Idag sammanträder det sk Konkurrenskraftsrådet. Det är fem viktiga frågor som ska behandlas. Deltagare är Närings- innovations och forskningsministrarna. Detta är de viktiga frågorna: Så här beskriver regeringen själv de fem viktiga frågorna som ska behandlas:

  1. Konkurrenskraftsläget i EU Kommissionen presenterar den sk Competitivness checkup. Frågan är hur näringspolitiken ska integreras i andra politikerområden. Hur star-ups ska främjas liksom deras tillväxt. Den svenska regeringen vill att investeringarna i det europeiska näringslivet ska öka, med hjälp av fördjupad inre marknad, minskade regler och stimulans av forskning och innovation. Ansvarigt statsråd Mikael Damberg
  2. Den inre marknadens strategi för varor och tjänsterRegeringen vill att kommissionens kommande förslag gällande 2016-18 ska ha fokus på den inre marknadens funktionssätt med prioritering på SMF och start-uops. Ansvarigt statsråd Mikael Damberg.
  3. Stålindustrin. Kinas överkapacitet påverkar Europa negativt. Sverige vill att justa konkurrensvilkor ska gälla, men vill ändå inte deltaga i övriga stålproducerande länder i EUs reaktion gentemot Kinas “dumpning”. Detta för att undvika handelskrig. Ansvarigt statsråd Mikael Damberg. 
  4. EU:s rekommendationer till medlemsländer om hinder för tillväxt och investeringar i tjänstesektorn. Vid mötet kommer ordförandelandet Holland presentera förslag till landspecifika åtgärder för att främja tjänstehandeln inom EU. Sverige vill ha fler reformer och ett mer ambitiöst genomförande av tjänstedirektivet. Ansvarigt statsråd Mikael Damberg
  5. Cirkulär ekonomi. Sverige vill se ytterligare åtgärder för att främja den cirkulära ekonomin i syfte att främja marknaden för förnybara råvaror. Vidare inrikta handlingsplanen mot främjandet av innovation och forskning, nya affärsmodeller och den delningsekonomi som nu växter fram. Ansvarigt statsråd Mikael Damberg.

Detta är fem områden som har hög prioritet för den svenska regeringen, säger den.

Statssekreterare Eva Lindström representerar Sverige i Bryssel. Näringsministern ska dela ut Musikexport-priset i Stockholm på måndag eftermiddag. Han har tre statsrådshattar. De flesta andra länderna representeras av de ansvariga statsråden. .

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.